Julesang

Artificiell intelligens gör en udda julsång

Det är inte direkt konst, men det är rätt konstigt. Genom att närstudera en bild av en julgran har en artificiell intelligens skapat en julsång.

14 december 2016 av Babak Arvanaghi

Den kommer förmodligen inte att hamna på någon topplista över julsånger, och du kommer antagligen inte att hitta den på någon samlings-cd med julmusik nästa år.

Men trots det är den här julsången väldigt speciell.

Varken text eller musik har skapats av människor. I stället har de skrivits av en artificiell intelligens som också på egen hand framför låten som är lätt att känna igen.

Lyssna på den udda sången här

Neural karaoke

Sången gjordes på University of Toronto i Kanada. Där har forskarna tagit fram konceptet ’neutral karaoke’ och det är det konceptet som sedan har skapat julsången.

I princip behövs en dator och en bild, och genom att analysera bilden skapar den artificiella intelligensen en låt som den kan framföra.

I det här fallet matade forskarna datorn med en bild på en pyntad julgran med julklappar under, vilket texten har fått en tydlig prägel av. Det vill säga bortsett från det faktum att den artificiella intelligensen förväxlar julgransprydnaderna med blommor.

Först rytm – sedan trummor

Den artificiella intelligensen har fått musikalisk skolning genom att lyssna på musik på internet i 100 timmar. Träningen har gjort att intelligensen klarar att skapa enkla rytmer med 120 taktslag i minuten.

Därefter lägger den till trummor och ackord.

Till slut läggs texten på, som intelligensen sätter ihop utifrån 3 390 ord som den har lärt sig. Varje taktslag får ett ord.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: