Ett förslag på en 3D-utskriven bas på Mars.

© SEArch+/Apis Cor

Framtidens rymdkoloni är utskriven i 3D

Drömmen om att bo på andra planeter kommer allt närmare, men rymdkolonierna kräver nya tekniker som utnyttjar allt från måndamm till astronauternas avföring för att producera olika föremål i 3D-skrivare.

10 september 2018 av Jeppe Wojcik

Efterhand som de beboeliga baserna på exempelvis månen och Mars närmar sig ser flera nya 3D-skrivartekniker dagens ljus. De ska kunna producera allt från byggnader till tandborstar av de resurser som återfinns långt bort från jordens fabriker.

Nyligen utsåg Nasa fem finalister som tävlar om att utveckla en sond som ska flyga till Mars 2033 och bygga en koloni genom att blanda jord från Mars, is och kalciumoxid till lokalproducerad betong som därefter kan skrivas ut i 3D.

Marsbyggen måste spegla hela vardagen

Nasas fem finalister för framtida rymdkolonier inkluderar köksträdgårdar, laboratorier och bostadsområden.

Det ledande förslaget består av en sond som kan skriva ut byggnadsmoduler i 3D av de resurser som två rovrar (obemannad motoriserat fordon) samlar in. När en modul är färdig flyttar sig sonden och bygger nästa. 

Ett av de andra förslagen är designat för att kunna skärma av rymdens bakgrundsstrålning samtidigt som det släpper in naturligt ljus.

Stoft, solljus och avföring är 3D-skrivarnas råvara

Den europeiska rymdorganisation ESA arbetar för att kunna bygga månbaser av 3D-printad mursten i månstoft som bränts med hjälp av solljus.

Även de verktyg som astronauterna använder i sin vardag ska kunna skrivas ut i rymden. Med hjälp av en genmanipulerad colibakterie har forskare omvandlat mänsklig avföring till en slags plast som kan användas till att skriva ut exempelvis skruvdragare och tandborstar i 3D.

Du kan läsa mycket mer om hur 3D-utskrifter flyttar utvecklingen framåt – både i rymden och på jorden – i Illustrerad Vetenskap nummer 16. Om du beställer nu får du två tidningar och en vattentät ryggsäck för 79 kronor.  

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: