Shutterstock
datorvirus

Vilket datorvirus gav störst problem?

De infekterar din dator och tvingar till sig åtkomst till allt från e-postkonton till privata filer. Datorvirus är ett av de största säkerhetshoten i världen och den skadliga programvaran har orsakat skador för gigantiska belopp.

Datorvirus har florerat i cyberrymden så länge de maskiner som de attackerar - och mängden skadlig programvara är gigantisk.

Varje år skapas hundratals miljoner datorvirus och under 2021 förväntas de ekonomiska kostnaderna nå cirka sex biljoner dollar.

En titt på de värsta datorvirusen någonsin avslöjar hur stor skada de kan leda till.

Här är listan över de fem mest ödeläggande datorvirusen - hittills.

5. WannaCry, 2017

Skador för40 miljarder kronor.
WannaCry Var en så kallad ransomware, som låser filer och kräver en lösensumma. WannaCry drabbade cirka 300 000 datorer.

4. Conficker, 2008

Skador för 101 miljarder kronor.
Drabbade 190 länder och var den dittills mest avancerade masken när den dök upp. Bland annat kunde Conficker avkoda adminkoder.

3. ILOVEYOU, 2000

Skador för 123 miljarder kronor.
Kallades också "Loveletter" och började i Filippinerna. Viruset spred sig till mer än tio miljarder datorer, där det bland annat raderade filer.

2. SoBig, 2003

Skador för 486 miljarder kronor..
Viruset skickade bland annat spam-mejl från virusdrabbade datorer. SoBig dök år 2003 upp i sex versioner, varav SoBig.F blev den mest spridda.

1. MyDoom, 2004

Orsakade skador för över 500 miljarder kronor.
MyDoom var en "mask" – ett virus som utan att behöva aktiveras vandrar från dator till dator. När den peakade år 2004 var vart fjärde mejlkonto i världen smittat.