Video: AR-glasögon för personer med nedsatt hörsel visar undertexter när andra talar

Glasögonen transkriberar samtalspartnerns tal och kan spara utskrifter från tidigare samtal.

Glasögonen stöder flera olika språk och använder så kallad tal-till-text-teknik.

© TranscribeGlass

Studenter vid Stanford University har nyligen presenterat sin första version av ett par AR-glasögon som projicerar undertexter i realtid framför dina ögon.

De båda studenterna har utvecklat TranscribeGlass, som är en förstärkt verklighet-enhet (AR, augmented reality på engelska) som kan sättas fast på alla glasögon.

Förstärkt verklighet är en teknik som kombinerar den verkliga världen med digitalt innehåll.

Det innebär att man exempelvis i de nya glasögonen ser den verkliga världen genom linsen, samtidigt som en digital skärm i linsen producerar och visar textinnehåll.

Använder befintlig teknik

När enheten är aktiverad dyker samtalspartnerns ord upp som undertexter i ett litet fält i glasögonen nästan ögonblickligen.

Enheten använder Live Transcribe, en teknik som har utvecklats av Google, som blixtsnabbt transkriberar tal till text. Denna tal-till-text-teknik skickar bluetooth-meddelanden till enheten som konverterar meddelanden till förstärkt verklighet-projektioner i glasögonen.

Användaren kan anpassa textstorleken i synfältet efter behov. Dessutom kan man välja mellan olika språk, men enheten kan ännu inte översätta från ett språk till ett annat.

Se hur AR-glasögonen fungerar i den här videon:

Man bör nog inte avslöja några viktiga hemligheter för en person som har på sig dessa glasögon.

Enheten kan nämligen spara utskrifter från alla tidigare samtal.

Produkten har fått ekonomiskt stöd från ett stort antal forskningsinstitut, utöver den indiska och den amerikanska regeringen.

Företaget började nyligen producera sina första förbeställningar och hoppas kunna skicka i väg dem inom de närmaste månaderna.

På längre sikt kan AR-glasögonen eventuellt bli ett alternativ till teckenspråk och hörapparater för människor med helt eller delvis nedsatt hörsel.