Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vatten borde egentligen inte existera

Kokpunkten är 140 grader högre än hos liknande molekyler och till ­skillnad från alla andra ämnen är vatten lättare i fast form än i vätskeform. Svaga elektriska krafter ger vatten enastående egenskaper.

shutterstock

Kemiska föreningar ger vattenmolekylen superkrafter

1 / 3
123
© Shutterstock & Lotte Fredslund

Kokpunkten är onormalt hög

© Shutterstock

Ju mer en molekyl väger, desto högre ­kokpunkt har den.

Det gäller dock inte ­vatten. Selenväte väger mer än vatten, men har en kokpunkt på minus 42 grader.

Vatten borde därför koka vid ännu lägre temperatur, men vätebindningarna gör att vattenmolekylerna bryts upp först vid 100 grader. Det har varit ­avgörande för livets uppkomst.

Vattnet bildar film på ytan

© shutterstock & Lotte Fredslund

På vattenytan kan ­vattenmolekylerna inte ingå vätebindningar i alla riktningar och skapar därför starkare bindningar till molekylerna i närheten.

Det är bland annat ytspänningen som gör att vatten bildar droppar och att ­vissa insekter kan gå på vattnet.

Isolerande is håller vattendjur varma

© shutterstock & Lotte Fredslund

Is har lägre densitet än flytande vatten ­eftersom vattenmolekylerna ordnar sig i sexkantiga strukturer när temperaturen når noll grader.

Då ökar avståndet mellan ­molekylerna, vilket gör isen mindre tät än vattnet och lägger sig på ytan.

Is fungerar bland annat som isolering och håller vattnet under isen flytande. På så sätt kan djur och växter överleva.

Dipol sliter loss ämnen från varandra

© Shutterstock

Vattenmolekylen är en så kallad dipol, i vilken den ena sidan, syresidan, är negativt laddad, medan den andra, vätesidan, är positivt laddad.

Skillnaden innebär att vatten kan separera många ämnen och lösa upp dem. Ämnena delar upp sig i negativt laddade partiklar, som attraherar av väteatomerna, medan de positivt laddade attraheras av syreatomen.

Bordssalt löses exempelvis i vatten, eftersom dipolen sliter loss NaCI-molekylerna från varandra i jonerna Na+ och Cl-.

Egenskapen har varit avgörande för utvecklingen av liv på jorden, eftersom olika ämnen har fått möjlighet att blandas och ingå i nya sammanhang.

Läs också:

Light-sodavand indeholder aspartam
Livsmedel

Lightläsk är inte ett mer hälsosamt alternativ

4 minuter
Datorer

Nytt rekord: Så snabbt blir framtidens internet

2 minuter
Minne

Träna din hjärna: Minne

14 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj