I laboratoriet på National Ignition Facility (NIF) i USA utsätts ett litet väteprov för stora påfrestningar. Trycket i provkammaren är så högt att gasen har bytt aggregationstillstånd till flytande form. Den lilla vätedroppens prövningar har dock bara börjat.
Nu startar forskarna världens största laser, vars starka ljus utsätter provkammaren för enorma krafter. Trycket i kärlet ökas gradvis till svindlande två miljoner atmosfärer, vilket är nästan lika högt som i jordens kärna. Plötsligt inträffar förvandlingen. På mätinstrumenten ser forskarna först den glasklara vätedroppen i kammaren bli mörk och ogenomskinlig för att sedan övergå till en glänsande flytande metall.
Forskarna är entusiastiska. Flytande metalliskt väte utgör merparten av stora gasplaneters inre, så den lilla silverfärgade droppen kan lära dem mycket om planeter som Jupiter och Saturnus. Ännu viktigare är det faktum att det är ett stort steg på vägen mot att skapa fast metalliskt väte, som enligt fysikernas teori är ett enastående material.
Med metalliskt väte i fast form som bränsle kommer rymdfarkoster att kunna nå längre ut i rymden än någonsin tidigare, och i högspänningsledningar och elektriska kretsar kan undermetallen leda ström helt utan motstånd.
Enkelt ämne har många former
Väte är universums vanligaste och enklaste grundämne. Atomen består av en enda proton omgiven av en elektron. I naturen finns det huvudsakligen i så kallad molekylär form, där två väteatomer har förenats. Trots sin enkla struktur kan väte förekomma i ett förvånansvärt stort antal tillstånd.
Vid vanligt atmosfäriskt tryck förekommer väte liksom alla andra grundämnen i tre så kallade aggregationstillstånd: Gasform, flytande form och fast form. Väte är gasformigt ner till minus 240 grader, då det kondenseras till en vätska. Vid temperaturer under minus 259 grader fryser vätskan och övergår till väteis.