Boeing
boeing supersonisk

Utvecklar Nasa efterträdaren till Concorde?

Nasa planerar att utveckla ett supersoniskt flygplan, som ska transportera resenärer över Atlanten på mindre än hälften av den tid det tar i dag.

Under åren mellan 1976 och 2003 gick det att korsa Atlanten med det supersoniska passagerarplanet Concorde, som kunde nå upp i en överljudshastighet på Mach 2,04 (måttenhet relativt till ljudets hastighet).

Det innebar att Concorde vid sin högsta hastighet på 2 179 km/h kunde föra passagerare från New York till London på två timmar, 52 minuter och 59 sekunder.

På grund av bland annat en flygkrasch och hög ljudförorening pensionerades Concorde 2003.

I dag tar det drygt åtta timmar att korsa Atlanten med en hastighet på under Mach 1 och drygt 965 km/h.

Det vill den amerikanska rymdorganisationen Nasa ändra på. De har planer på att återinföra en ny typ av supersoniska passagerarplan i luftrummet, skriver de i ett pressmeddelande.

Det ska inte bara flyga fortare än Concorde – det ska också kunna dämpa ljudbangen som uppstår när flygplan överskrider ljudets hastighet, vilket kan vara mycket besvärande för människor nere på jorden.

Sonisk i stället för ljudbang

Nasa har närmare bestämt utarbetat två tolvmånaders kontrakt med Boeing och Northrop Grumman Aeronautics Systems, som ska slå sig ihop med andra expertföretag på området.

De ska båda lägga fram en design till ett passagerarplan som bygger vidare på Nasas X-59-plan, som kan dämpa ljudbangen till en sonisk stöt.

x-59

Det nya supersoniska passagerarplanet ska bygga vidare på tekniken från Nasas X-59-plan, som Lockheed Martin har utvecklat. Planet kan nämligen bryta igenom ljudvallen utan att ifrån sig den karakteristiska knallen man vanligtvis hör – även kallat en ljudbang.

© Lockheed Martin Corporation

På ett vanligt överljudsplan samlas chockvågor från nosen, vingarna, förarkabinen och andra delar ned till fenan när flygplanet passerar ljudets hastighet.

När chockvågorna passerar över jorden ökar lufttrycket kraftigt, faller och stiger sedan fort igen, vilket skapar den soniska knallen på upp till 110 decibel.

På ett X-59-plan har nosen utsträckt och formen på flygplanet slankare, vilket bryter stötvågen i en serie svagare stötvågor som kraftigt dämpar den soniska knallen.

Den första testflygningen

X-59 uppskattas kunna nå upp i en hastighet på upp till Mach 1,4. I slutet av 2023 genomförs den första testflygningen.

Flygplanen från de båda utvecklarna ska däremot nå upp till en hastighet på mellan Mach 2 och Mach 4. Det motsvarar mellan 2 470 km/h och 4 900 km/h. Det kan jämföras med att F/A-18-jaktflygplanet kan nå upp till en topphastighet på Mach 1,8.

Det betyder att en tripp från New York till London kommer att ta drygt en och en halv timme över Atlanten i det snabbaste scenariot.

Tekniken och lagstiftningen måste dock vara på plats innan det nya flygplanet kan lyfta, eftersom det i flera länder är förbjudet att flyga supersoniskt.

Slutligen handlar det troligen om flygresor som inte alla kan få, eftersom biljettpriset väntas stiga markant jämfört med dagens nivå.