Det finns många goda råd om hur du bäst laddar din elbil för att säkerställa att batterikapaciteten håller så länge som möjligt.
Ett av dem är att snabbladdare, även kallat DC, sliter mer på batteriet än långsammare laddning, även kallat AC.
Nu har ett amerikanskt analysföretag tittat närmare på siffror från inte mindre än 12 500 Teslor för att avgöra hur de båda laddningsmetoderna påverkar batteriets räckvidd över tid.
Och resultaten är tankeväckande.
Analysföretaget, Recurrent Auto, har tittat på nedbrytningen av batterier i Tesla modell 3 och modell Y, för vilka snabbladdningen utgjorde omkring 90 procent av uppladdningarna och jämfört dem med Teslor som bara hade laddats med den snabba metoden i 10 procent av gångerna.
Inga stora skillnader
Siffrorna avslöjade att försämringen av batteriernas räckvidd såg ut att vara nästan densamma oavsett uppladdningmetod. Det såg alltså inte ut att finnas några markanta skillnader i batterihälsa mätt under exempelvis 1 000 och 2 000 dagar.
Det får företaget att dra slutsatsen att enstaka snabbladdningar inte ser ut att skada batteriet.
Även om slutsatsen kanske går emot den gängse föreställningen så är Søren W. Rasmussen inte överraskad. Han är president i den europeiska Car of the Year-kommittén och bilteknisk redaktör för den största intresseorganisationen för bilägare i Danmark, FDM.
"Elbilarna klarar sig mycket bättre än vi fruktade under deras tidiga barndom", förklarar den biltekniske redaktören för Illustrerad Vetenskap.
Så här tar du bäst hand om ditt batteri när du laddar
Även om det inte ser ut att finnas någon större skillnad mellan försämringen av batterier genom snabb eller långsam uppladdning, så vill Søren W. Rasmussen från FDM ändå ge dig ett par råd som gynnar ditt batteris hälsa.
- Ladda upp batteriet medan det är varmt.
- Ladda inte batteriet ända upp till 100 procent.
- Se till att ladda batteriet långsamt någon gång emellanåt beroende på hur ofta du laddar och kör – exempelvis en gång i månaden.
Det finns exempel på tidigare fall då batterier har försämrats av snabbladdningar, men Søren W. Rasmussen förklarar att det har hänt mycket sedan dess.
"Åtta år gamla elbilar har vanligtvis en batteriteknik som är mycket olik den vi har i dag, så det är svårt att dra paralleller", säger han.
En av de största tekniska landvinningarna för batterierna är enligt Søren W. Rasmussen en bättre och mycket mer avancerad temperaturstyrning, med en värmepump som antingen värmer upp eller kyler ned batteriet beroende på utomhustemperaturen.
På så sätt säkerställer man att batteriet hela tiden har rätt drifttemperatur, vilket förlänger livslängden.

På grafen ser du en jämförelse mellan snabb och långsam uppladdning, där det blå strecket står för frekventa snabbladdningar och det gröna sällsynta snabbladdningar. Testet har gjorts på 6 300 Tesla modell 3-bilar. Det syns nästan ingen skillnad alls.
X-axel: Antal dagar 1 000
Y-axel: Procent av räckvidd

På grafen ser du en jämförelse mellan snabb och långsam uppladdning, där det blå strecket står för frekventa snabbladdningar och det gröna för sällsynta snabbladdningar. Testen har gjorts på 4 400 Tesla modell Y-bilar. Det syns nästan ingen skillnad alls.
X-axel: Antal dagar 2 000
Y-axel: Procent av räckvidd
Och det förbättrade skyddet av batteriet gäller inte bara Tesla.
Därför anser Søren W. Rasmussen att studiens resultat kan överföras till andra elbilar, även om det finns mycket få data inom området.
"Det är en tendens som ser ut att hålla. De flesta experter på området säger att du kan snabbladda din bil utan problem, eftersom batteriet kan hantera elen på ett sätt så att det minskar laddningseffekten", säger han.
Ändå är variationen mellan de båda laddningstyperna en fördel, förklarar han vidare.
"Du kan utan problem använda snabbladdaren ofta. Vi råder dig bara att någon gång då och då laddar upp det på det sätt som kallas AC-laddning, exempelvis en gång i månaden", säger han.
Företaget bakom analysen understryker att det fortfarande inte går att säga något konkret om hur mycket rutinmässiga snabbladdningar under 5, 10 eller 20 år påverkar batteriets hälsa.