När uppfanns gräsklipparen?

När uppfanns gräsklipparen, och varifrån fick uppfinnaren egentligen idén till den?

Lawn mower anno 1827

Gräsklipparen uppfanns av britten Edwin Beard Budding 1827 och patenterades 1830. I patentet beskrevs gräsklipparen som ”en helt ny kombination och användning av maskineri för beskärning och klippning av bevuxna ytor på planer, gräsmattor och idrottsbanor”.

Inspiration från en textilfabrik

Inspirationen till sin gräsklippare fick Budding på en textilfabrik, där vävda ulltyger trimmades med hjälp av en klippmaskin med roterande klingor. Klippmaskinen avlägsnade uppstickande fibrer, så att ytan blev tät och jämn.

Denna princip utnyttjade Budding till att utveckla en cylinderklippare av gjutjärn med tre knivblad, som roterade runt en vågrät axel när klipparen sköts framåt.

Själva klippningen skedde som i en sax mellan de roterande knivarna och en fastmonterad kniv, varpå gräset samlades upp i en låda framtill på maskinen.

Åtta mans arbete sparades in

Bland de första som prövade Buddings gräsklippare var trädgårdsmästaren i den zoologiska trädgården i Regent’s Park i London. Efter fyra månaders test förklarade trädgårdsmästaren sig fullt nöjd med maskinen, som gjorde sex till åtta mans arbete med lie.

Före gräsklipparens tid

Innan gräsklipparen kom var man tvungen att slå gräsmattorna med lie eller skära eller klippa gräset med till exempel en fårsax, vilket var ett extremt hårt och tidskrävande arbete. I stora trädgårdar och parker hölls gräset dock i schack av till exempel får, kor eller hjortar.