Toyota ska fördubbla elbilens räckvidd

Toyota tror sig ha löst ett tekniskt problem som inte bara förlänger räckvidden, utan även förkortar väntetiden under uppladdningen.

Världens största biltillverkare, Toyota, har tidigare kritiserats för att ha tagit för lång tid på sig att utveckla en elbil.

År 2022 skickade Toyota sin första rena elbil på marknaden, men elbilen mötte massiv kritik för sin relativt korta räckvidd.

Toyotas gensvar var att i maj 2023 presentera sin nya BEV-fabrik, där man uteslutande ska bygga nya sorters batterier till framtida elbilar.

Och den här veckan introducerade Toyota sina planer för nya batterier som ger elbilar möjlighet att köra mer än 1 000 kilometer på en enda laddning.

Det kan jämföras med den långkörande versionen av Tesla Model Y, världens mest sålda elbil, som kan köra omkring 530 kilometer – det vill säga ungefär hälften så långt.

Tekniskt genombrott

För att nå sitt mål ska Toyota utveckla nya batterityper till elbilar senast vid utgången av detta årtionde.

Toyotas första målsättning är att tillverka förbättrade litiumjonbatterier under 2026. De ska ge framtida elbilar en räckvidd på knappt 1 000 kilometer och göra det möjligt att ladda upp sin bil på mindre än 20 minuter.

Även om dessa siffror låter imponerande, så är det ingenting jämfört med vad solid state-batterierna, även kallade fastfasbatterier, ska kunna prestera senare enligt Toyota.

Med en uppladdningstid på bara tio minuter ska Toyotas fastfasbatterier ge elbilarna en räckvidd på knappt 1 200 kilometer 2027 och 1 500 kilometer 2028, tack vare det Toyota själva kallar ett genombrott.

"Vi har gjort ett tekniskt genombrott med fastfasbatteriet. Vi förväntar oss att kunna introducera det både i hybridbilar och i elbilar, och vi är för närvarande i färd med att utveckla en metod för massproduktion från 2027–2028. Perspektiven blir extra stora i samband den tekniken", berättar Anders Tystrup, som är presschef hos Toyota Danmark, för Illustrerad Vetenskap.

Biltillverkare och experter har länge väntat på att elbilarnas utmaningar med kort batteritid och långa uppladdningstider ska lösas med fastfasbatterier.

Fastfasbatteriet är avsevärt bättre på att stå emot kyla än litiumbatteriet. Det är bland annat därför som räckvidden i elbilar är kortare under vintern än under mildare temperaturer.

Batterierna har dock historiskt haft stabilitetsproblem, därför att interna kemiska förändringar har skadat elektroderna i batterierna och därmed deras hållbarhet.

Ett problem som Toyota alltså nu säger sig ha löst.

3,5 miljoner elektriska Toyota-bilar

Bland de första modellerna som Toyota ska tillverka från och med 2026 är en kompakt sedan och en familjesedan, två olika stadsjeepar (SUV) och ett multifunktionellt fordon eller en familjebil, enligt Takero Kato, president för Toyotas BEV Factory.

Enligt Anders Tystrup är det fortfarande oklart vilka modeller som kommer att finnas att köpa redan 2026. Samma ovisshet gäller priset på elbilar med den nya tekniken.

"Det är alltför tidigt att säga något konkret om priset på bilar med teknik som ligger så långt fram i tiden. Men att ändamålen med de nya teknikerna är just att reducera omkostnaderna jämfört med vad dagens batteriteknik kostar. Det är viktigt om vi ska ha en elbil för alla kundgrupper", säger Anders Tystrup till Illustrerad Vetenskap.

Toyota uppskattar att omkring 1,7 miljoner av de elbilar som företaget säljer år 2030 kommer att drivas av någon av de nya batterityperna.

Den japanska biltillverkaren hoppas sälja 3,5 miljoner helt elektriska fordon om året 2030.