Google

TEST: Googles nya dörrklocka sänder direkt från din entrédörr

En dörrklocka som kan tala, känna igen ansikten och som konstant filmar. Är det en bra idé..? Vår teknikexpert har sina reservationer.

Det smarta hemmet är en komplicerad sak.

Å ena sidan älskar jag automatisering, röststyrning och möjligheten att kontrollera min musik och mitt ljus på ett modernt och lätt sätt.

Å andra sidan skapar de många nya möjligheterna inte nödvändigtvis ett bättre hem, när sensorer, mikrofoner och kameror flyttar in.

Jag har testat Googles nyaste videodörrklocka Nest Doorbell, som är avsedd att göra livet lättare och säkrare. Men som samtidigt visar att all ny teknik medför nya utmaningar. Det kommer vi att komma tillbaka till.

Nicolai Franck Teknikspalt
©

Ny spalt håller dig ajour med veckans största tekniknyheter

Spaltens författare är Nicolai Franck, teknikexpert med stora kunskaper inom teknik, prylar, internet och digitala tjänster.

Han ger ut nyhetsbrevet Techliv och är värd för ett poddprogram med samma namn.

Nest Doorbell: Googles senaste version av en videodörrklocka

Nest Doorbell är Googles senaste variant av en videodörrklocka – det vill säga en dörrklocka med inbyggd videokamera.

Dörrklockan har även inbyggd mikrofon och högtalare, så att man både kan se och höra vad som händer utanför ens entrédörr, och till och med prata med personer som ringer på.

Dessutom har dörrklockan en rörelsesensor, som automatiskt startar en videoinspelning och skickar en notis till din telefon, så snart en person ens närmar sig din entrédörr.

Det är alltså både en dörrklocka, ett samtalssystem, en säkerhetskamera och närmast en skvallerspegel monterad utanför ditt hem.

Så fungerar Nest Doorbell

För att förstå hur dörrklockan fungerar i praktiken får du här en snabbgenomgång.

Om någon ringer på dörren får du en notis på din telefon.

Äger du en Google Nest smart-högtalare kan den också ge ljud ifrån sig när det ringer på dörren.

Har du en Google Nest Hub, som är en smarthögtalare med en skärm framtill, kommer videoströmmen från dörrklockan att automatiskt dyka upp på skärmen när någon ringer på, så att du kan se vem som står utanför dörren.

Nest-family

Als je een Google Nest Hub 2 hebt, zie je het automatisch op je telefoon of tablet als er iemand aanbelt.

© Google

Som du säkert har räknat ut, så är Nest Doorbell i högsta grad integrerad med Googles övriga smart hem-prylar.

Du tycks alltså förväntas investera i hela Googles smart hem-paket, för att på allvar kunna använda dig av dörrklockans alla funktioner.

Du kan dock nöja dig med att skaffa Google Home-appen på din telefon, som kan användas till att styra dörrklockans alla finesser.

Tala med postbudet även om du är bortrest

Eftersom signalen kan kopplas till din telefon kan du se vem som ringer på dörren även om du är på jobbet, på semester eller på café.

Den inbyggda högtalaren och mikrofonen ger dig samtidigt möjlighet att tala med personen som ringer på.

Om du inte har möjlighet att tala med någon, kan du också skicka ett förinspelat ljudmeddelande från din telefon, exempelvis "kommer snart" eller "bara ställ ned paketet".

Rörelsesensorn aktiverar kameran

Nest Doorbell aktiveras dock inte enbart när någon ringer från dörren. Via rörelsesensorn kan dörrklockan skicka notiser till dig så snart någon ens närmar sig din entrédörr.

Alla videoinspelningar sparas automatiskt på Googles servrar, så att du senare kan se och höra vad personerna har talat om framför din entrédörr.

Du kan se hela videohistoriken från din smarttelefon.

Känner igen din familjs och dina vänners ansikten

Kameran kan också känna igen människors ansikten.

Ansiktsigenkänningen gör det möjligt att lära dörrklockan att känna igen dina familjemedlemmar och vänner. Därmed kan du få konkreta notiser som exempelvis "Peter ringer på".

Igenkänningen av ansikten fungerar ganska väl. Själva behandlingen av ansiktsdata sker direkt i enheten och behöver alltså inte först skickas igenom Googles servrar.

Nest Doorbell fungerar som Google utlovar

Tekniskt sett fungerar dörrklockan i hög grad som Google utlovar.

Monteringen är relativt smärtfri. Och så är Nest Doorbell enkel att installera, eftersom den kommer med ett uppladdningsbart batteri, så att du inte behöver dra el och sladdar.

Google Home-appen, som är hjärtat i systemet, är också förhållandevis kompetent.

Själva enheten är dock något klumpig och inte särskilt elegant utanför en entrédörr.

Vill du ha övervakning i ditt hem?

Så långt är allt gott och väl...

Men den springande punkten är frågan om får ett bättre, lättare eller säkrare liv av att installera Googles internetuppkopplade dörrklockskamera?

Min känsla att kameran i praktiken snabbt blir en övervakningskamera.

Förutom notiserna som kan skvallra om när familjemedlemmar och andra kommer och går, så kan jag när som helst öppna kamerans direktströmning på min telefon.

Som sagt spelar kameran in varje gång en person närmar sig dörrklockan, så att jag sedan kan se alla inspelningar på min telefon.

Jag inser förstås att jag bara kan låta bli att sitta och spionera på min familj (eller att de kan låta bli att spionera på mig).

Men jag är ganska säker på att väldigt många kommer att bli ruskigt nyfikna på historiken, där de kan se alla som kommer och går in och ut ur huset.

Video kan vara väl så användbart – men skapar misstänksamhet

Det kan naturligtvis finnas goda skäl till att människor vill installera en videodörrklocka utanför sin entrédörr – om man exempelvis är äldre eller bor ensam.

Men som Nest Doorbell är utformad är jag uppriktigt nervös att alltför många kommer att bli frestade att övervaka och kartlägga sina egna familjemedlemmar.

Den säkerhet som kamerorna utlovar i marknadsföringen ersätts alltså snabbt av en allmän misstro – både inför ens närmaste och omvärlden på det hela taget. Och det tycker jag personligen är ett alltför högt pris att betala för att kunna se vem som ringer på dörren.

Men vi är alla olika. Känner du inte den oro jag gör, så är Googles Nest Doorbell en mycket välfungerande produkt.

Nest Doorbell kostar 2 429 kronor