Amazon
Astro ensam hemma - ögonen på skärmen är avsedda att ge roboten ett vänligt utseende.

Teknikspalten: Amazon vill få in en robot i ditt hem. Vill du?

Amazon har just presenterat sin första robot för hemmet. Men är tiden mogen? Och är det någon vits med en rullande digital assistent?

Om jag säger namnet Amazon tänker du förmodligen på världens största webbutik.

Men faktum är att företaget alltmer också börjat producera hårdvara. Det gäller allt från surfplattor till smarta högtalare, fitnessarmband och videodörrklockor.

Nu har Amazon kastat sig över ett annat område – robotar för hemmet.

En rullande dator med ett vänligt bemötande

Företaget presenterade nyligen Astro, som är en minirobot på hjul.

Roboten är cirka 60 centimeter hög och väger drygt tio kilo, och dess utseende kan kanske bäst beskrivas som en robotdammsugare med en 10-tums surfplatta som sitt vänliga ”ansikte”.

Astro är utrustad med en mängd sensorer, mikrofoner och kameror som hjälper roboten att kartlägga och hitta i ditt hem, men som också hjälper dig att hantera det smarta hemmet, strömma filmer, ha videosamtal, göra sökningar på webben och ställa in en timer.

Naturligtvis är den röststyrd och kan svara på frågor via Amazons digitala assistent, Alexa.

Nicolai Franck Teknikspalt
©

Ny spalt håller dig ajour med veckans största tekniknyheter

Spaltens författare är Nicolai Franck, teknikexpert med stora kunskaper inom teknik, prylar, internet och digitala tjänster.

Han ger ut nyhetsbrevet Techliv och är värd för en podd med samma namn.

Spalten är oberoende och inga företag har betalat för att medverka.

Full övervakning av ditt hem

Astro är också en slags personlig polis som kan patrullera ditt hem när du inte är hemma. Den kan skicka meddelanden till dig om något inte verkar vara som det ska.

Enligt Amazon kan roboten upptäcka ljudet av ett brandvarnare eller glas som går sönder, vilket gör att du kan få ett meddelande på din telefon om det brinner eller pågår ett inbrott.

Du kan också öppna videolänken till roboten på din telefon så att du alltid kan se vad som händer i hemmet.

Astro

Astro med sin periskopantenn ute.

© Amazon

En av kamerorna är till och med en periskopkamera som kan häva sig en meter upp i luften så att Astro även kan se över bord och soffor.

Roboten ska hjälpa äldre människor

Astroroboten kan köra upp emot två kilo i sitt lilla bagageutrymme

Astroroboten kan köra upp emot två kilo i sitt lilla bagageutrymme.

© Amazon

I och med Astro fokuserar Amazon främst på den äldre delen av befolkningen.

Roboten kan bära upp till två kilo vilket innebär att du kan placera en kaffekanna eller två kalla öl i utrymmet bakom Astro, som sedan kan köras från köket till vardagsrummet.

Amazonroboten kan till och med ställas in för att automatiskt följa med ägaren så att den alltid är i närheten om dess funktioner skulle behövas. Det ska exempelvis göra det möjligt att alltid ha koll på sin gamla mamma eller pappa.

Astro marknadsförs främst till äldre personer, men också till dessa äldre personers barn och familj som kan hålla ett öga på att allt är ok via videoanslutningen.

Astro marknadsförs främst till äldre personer, men också till dessa äldre personers barn och familj som kan hålla ett öga på att allt är ok via videoanslutningen.

© Amazon

Astro kan känna igen familjen

Förutom sensorer, kameror och mikrofoner är den rullande datorn också utrustad med en stor portion artificiell intelligens.

Genom ansiktsigenkänning kan den lära sig att känna olika familjemedlemmar så att den automatiskt kan hitta rätt barn att köra godis till när mamma eller pappa ber det.

Ja, det är knappt så att ett öga är torrt.

Astro kör godis till barnen

Astro kör godis till barnen.

© Amazon

Fungerar Astro så som Amazon säger?

Det är dock två stora frågor som uppstår:

Fungerar Astro så (bra) som Amazon säger? Och finns det några människor som faktiskt kommer att ha glädje av att äga en rullande hemrobot?

Om vi börjar med den första frågan har flera personer som har arbetat med projektet berättat anonymt för nyhetssajten Vice att Astro är väldigt långt ifrån att vara en färdig och användbar produkt.

Främst handlar det enligt dem om att roboten har svårt att hitta runt på egen hand, att delar av roboten ofta går sönder och att den har stora problem att känna igen människors ansikten.

En källa säger till och med att Amazons beskrivning av Astro som en assistent för äldre och andra med särskilda behov, "i bästa fall är rent nonsens och falsk marknadsföring, och i värsta fall potentiellt farligt för alla som faktiskt skulle lita på det som en hjälp".

Amazon gör dock ingen hemlighet av att detta är en tidig betaprodukt. Du måste därför preliminärt ansöka om att få köpa roboten, som har ett introduktionspris på 999 dollar – drygt 8 500 kronor.

Jag tvivlar på att jag har en robot om tio år

Sedan är frågan om Astro ens är vettig för oss som individer – även om Amazon får roboten att fungera som de marknadsför den?

På Amazon tror man att alla inom fem till tio år kommer att ha en robot som rullar runt i hemmet. Där tror jag dock att de har fel.

Astro här som en del av familjemyset i köket

Astro här som en del av familjemyset i köket

© Amazon

Å ena sidan är Astro nästan "det perfekta barnet" av tidens mest avancerade teknik.

Å andra sidan löser en robot med Astros funktioner otroligt få vardagsproblem som inte redan kan lösas med smartphones, smartklockor och internetanslutna högtalare och skärmar.

En dator som är så påträngande att den ska bo på golvet i ditt hem måste vara extremt välfungerande för att inte vara till mer besvär än till nytta. Jag tvivlar starkt på att Astro kommer att bli det - även inom fem eller tio år.

Dessutom har roboten några utmaningar när det gäller privatlivets sfär som inte kan försummas.

Frågar du mig så tror jag inte att jag äger en rullande robot inom de närmaste tio åren. Då måste den åtminstone kunna tömma diskmaskinen och hänga upp kläder.