Stämmer det verkligen att Formel 1-bilar kan köras uppochned?

Jag hörde programledare på sporten säga att en Formel 1-racer går så fort att den kan övervinna gravitationen och köra upp och ner. Är det sant?

Formel 1

Formel 1-bilens fram- och bakvingar trycker ned bilen mot vägen med så stor kraft att den i teorin kan köra uppochned.

© SHUTTERSTOCK & LOTTE FREDSLUND

Vid höga hastigheter kan en Formel 1-racer skapa en nedåtgående kraft som är cirka 3,5 gånger större än gravitationen.

Den nedåtgående kraften, kallad downforce, skapas av racerbilens design och främre och bakre spoilers som fungerar som flygplansvingar – men på motsatt sätt.

Flygplanets vingar används för att få upp planet i luften medan Formel 1-racerns spoilers ar konstruerade för att hålla bilen fastkilad i vägen så att hjulens väggrepp blir så starkt som möjligt.

MR: 180 km/h räcker

När luften passerar en spoiler delas den i två strömmar. På Formel 1-racers är spoilrarna designade så att luften strömmar snabbare längs undersidan än längs översidan.

Detta skapar ett större tryck på ovansidan av spoilern än på undersidan, vilket gör att racern pressas ner mot vägen. Ju snabbare Formel 1-bilen går, desto mer downforce skapas.

Studenter vid University of Leicester i England har räknat på vad som behövs för att Formel 1-racern ska köra upp och ner. Beräkningarna visar att en hastighet på 180 km/h räcker för att övervinna gravitationen och exempelvis köra på sidorna eller taket i en tunnel.

Formel 1-bilar kan nå upp i över 360 km/h, men experimentet med att köra upp och ner kommer sannolikt inte att genomföras i praktiken. Det skulle krävas en väldigt lång tunnel, en motor som kan arbeta upp och ner – och en väldigt modig testförare.