NASA Glenn Research Center/The SMART Tire Company
rover-däck

Snart är det kanske slut med punkterade däck

Ett företag har uppfunnit luftlösa däck som inte kan punkteras. Däcken bygger på rymdteknik från Nasa – och kommer snart ut på marknaden.

Att bli tvungen att stanna vid vägkanten för att byta ett punkterat däck kan snart vara ett minne blott. Ett amerikanskt företag har uppfunnit ett luftlöst däck som aldrig kan punkteras.

Med hjälp av modern rymdteknik har företaget The SMART Tire Company uppfunnit en däcktyp som förutom att de är omöjliga att punktera dessutom är klimatvänliga.

Deras revolutionerande teknik har nyligen vunnit två priser vid årets CES 2023 Innovation Awards i kategorierna Eco-Design & Smart Energy samt Vehicle Tech & Advanced Mobility och Sustainability.

METL-cykeldäck

Det är detta luftfria cykeldäck som nyligen har vunnit två priser för sin unika design. Däcket heter METL och kommer att finnas i butikerna till våren 2023. Bilden visar dock bara prototypen, som har en gummikapsel runt däckets inre metallfjädrar. På de METL-däck, som kommer ut på marknaden under våren 2023, kommer hela däcket att bestå av materialet NiTinol+, som dessutom är mer klimatvänligt att tillverka än klassiska gummidäck.

© The SMART Tire Company

Däck testat på Mars

Det amerikanska rymdorganet Nasa har påbörjat ett speciellt program, NASA Startup Studio, där de delar med sig av några av sina banbrytande rymdtekniker för att omvandla dem till användbara produkter här på jorden.

Med utgångspunkt i Nasas däckinnovationer har The SMART Tire Company utvecklat tekniken Shape Memory Radial Technology (SMART), som de tror kommer revolutionera däckindustrin.

Den teknik däcken bygger på är närmare bestämt Nasas Marsrobotar, som med sina elastiska däck har klarat att köra på den röda planetens hårda terräng med stenar, starka gravitation och temperaturer på ned till -100°C.

marsrobot

En illustration av Nasas Perseverance-robot vars däckteknik SMART-designen har byggt vidare på.

© NASA/JPL-Caltech

Däcken är därför tillverkade av NiTinol+ (nickel-titan), vars unika kvalitet är att det är lika robust som titan och lika elastiskt som gummi. Och viktigast av allt: De behöver ingen luft.

Dessutom bygger den nya SMART-designen på formminneslegeringar.

Det innebär att de består av metaller som genom förändringar i deras molekylära tillstånd snabbt kan expandera, komprimeras och böjas för att sedan återgå till sin ursprungliga form.

SMART-bildäck

En prototyp av ett superelastiskt och robust bildäck baserat på SMART-tekniken, inspirerad av Nasa.

© The SMART Tire Company

Klimatvänliga och säkra däck

Med dessa nya superelastiska metalldäck slipper man inte bara punkteringar.

Enligt The SMART Tire Company kommer 75 procent av däckindustrins intäkter från ersättningsdäck. Att klippa denna länk kommer att gynna klimatet.

Dessutom är de nya SMART-däcken säkrare än konventionella däck, eftersom drygt 20 procent av alla nödsituationer på vägarna beror på däckproblem till följd av bland annat tryckfall.

I framtiden behöver vi inte koncentrera oss på att styra bilen säkert genom trafiken. I stället kan resan i den rymliga kupén utrustad med pekskärmar användas till arbete, för avslappning eller nöjen med familjen.

© Volvo CAR CORP.

Läs också:

The SMART Tire Companys första produkt färdigt redan under våren 2023. Det kommer att vara luftlösa cykeldäck kallade METL. På sikt ska företaget expandera med däck till person- och lastbilar.

Användningen av formminneslegering i däck ska framtida rymdexpeditioner också använda sig av till ännu hårdare villkor än på Mars.