Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kolfiber från skrotade flygplan gör stenen slitstark nog att tåla genomströmmande vatten.

© Washington State University
Teknik

Skrotade flygplan ger torra trottoarer

Ett forskarlag har slagit två flugor i en smäll. Genom att använda rester från skrotade flygplan har man lyckats skapa ett material som passar perfekt att bygga trottoarer med.

Genom att kombinera två vitt skilda problem har forskare vid Washington ­State University, USA, lyckats hitta en gemensam lösning på dem. Det första problemet var att utveckla ett nytt material till ­trottoarbeläggning.

Traditionella stenplattor är för kompakta för att regnvatten ska kunna tränga igenom, och det ­gör att gatorna på många ställen står under vatten vid kraftigt regn.

Slitage var ett stort problem

I takt med den globala ­uppvärmningen blir skyfall både häftigare och vanligare, och kloak­systemen hänger ofta inte med.

Tidigare försök med porösa plattor har varit hoppingivande, men de ­slits snabbt ned av det genomströmmande vattnet. Därför har forskarna genom att blanda kolfiber i betongen utvecklat en ­sort som är både porös och slitstark.

© Washington State University

Skrotade plan levererade materialen

Kolfiber är ett dyrt material, så för att hålla priset nere har forskarna löst ett annat problem. Kolfibermaterial har tillverkats så länge att produkter som de ingår i har börjat skrotas. Det finns därför mycket kolfiber­avfall som vi inte har några bra återbrukslösningar för.

För utvecklingen av betongen använde forskarna kolfiber från Boeing-­fabrikens skrotade flygplan, men det kunde lika gärna ha kommit från skrotbilar eller vindkraftverk.

I processen var forskarna också fokuserade på att bearbeta kolfibermaterialet med metoder som varken krävde ­kemikalier eller stora mängder energi.

Betongplattorna har testats i laboratoriet med så goda resultat att de nu ska provas på riktiga trottoarer.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj