Saudiarabien ska bygga 400 meter hög kubisk skyskrapa

Byggprojektets centrala del blir så stor att den skulle kunna rymma 20 Empire State-byggnader.

Kubens kännetecken blir en stor spiralformad byggnad i centrum.

© Public Investment Fund

Det i dag är det snarare regel än undantag att den saudiske kronprinsen, Mohammad bin Salman, presenterar planer på att bygga futuristiska framtidsstäder.

Men med sitt senaste prestigeprojekt har han trots det överträffat sin egen aptit på kostsamma och vildsinta byggprojekt.

Det sker med lanseringen av New Murabba, som enligt planen ska bli världens största moderna stadscentrum när det ska stå klart år 2030.

Byggnaderna ska sträcka sig över 19 kvadratkilometer nordväst om huvudstaden Riyadh, framgår det av ett pressmeddelande från Saudiarabiens offentliga investeringsfond, PIF.

Kronan på verket blir en kubisk skyskrapa som har fått namnet – eller "kub" – på arabiska.

Den kommer att vara 400 meter lång i alla ledder och blir därmed stor nog att rymma 20 Empire State-byggnader.

Inuti kubens centrum ska det resas ett spiralformat torn och man kommer att hitta både turistattraktioner, hotell, bostäder, shoppingmöjligheter med mycket mera i det futuristiska byggnadsverket.

Det har också sagts att invånare och besökare ska kunna underhållas av visuella upplevelser i form av holografier på väggarna.

New Murabba-projektet, som ska rymma hundratusentals invånare, är ett av många saudiska megaprojekt som har till syfte att stärka landets ekonomi och göra ökenstaten mindre beroende av olja.

Byggprojektet väntas skapa 334 000 direkta och indirekta arbetsplatser år 2030.