Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Benzinpumpe

Så vet bensinpumpen att tanken är full

Ett enda klick – och bensinen slutar att flöda. Ett välkoordinerat system säkrar att bensinpumpen stängs av när tanken är full, så att det inte uppstår några farliga situationer när tankar.

Shutterstock

Bensinmackens pumpsystem är baserat på den så kallade venturieffekten, som orsakas av tryckfallet i en vätska när den strömmar från ett större rör till ett mindre.

Tryckfallet skapar ett sug, vilket ben­sin­pum­pen utnyttjar som säkerhetsanordning.

Genom att leda bensinen genom en förträngning i handtaget uppnås en sugeffekt som drar luft genom ett litet rör, vilket mynnar i den ände av handtaget som man sticker in i bilen.

Vätska rinner genom rör med olika diameter

Venturieffekten kan förklaras så här: När en vätska rinner från ett större rör till ett mindre kommer vätskans hastighet att öka, men trycket att falla. Rinner vätskan tillbaka till ett större rör minskar hastigheten igen och trycket ökar.

© Shutterstock

Elektronisk mekanism skulle vara livsfarlig

När man väl börjar tanka strömmar luften fritt tillbaka genom det lilla röret och gör att man kan låsa handtaget så att bensinen strömmar av sig själv.

Men när tanken är full står bensinen så högt att den blockerar den lilla öppningen i bensinhandtaget och gör att luftströmmen stoppas, vilket får pumpen att slå ifrån.

Systemet uppfanns 1939 och är rent mekaniskt, så det innehåller inte någon elektronik som skulle kunna utgöra en risk i kontakten med bensinångorna.

VIDEO: Se rakt in i bensinpumpen här:

Läs också:

Teknik

Din mobil kämpar i kylan – så här håller du den laddad

5 minuter
Teknik

Din framtid blir LJUS

10 minuter
Teknik

Robotar tar övar bygget

14 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

passowrd_reset.form.email_help
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord
Fel: Skriv in din kod

Nytt lösenord

Lösenord behövs
Visa Dölj