Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Benzinpumpe

Så vet bensinpumpen att tanken är full

Ett enda klick – och bensinen slutar att flöda. Ett välkoordinerat system säkrar att bensinpumpen stängs av när tanken är full, så att det inte uppstår några farliga situationer när tankar.

Shutterstock

Bensinmackens pumpsystem är baserat på den så kallade venturieffekten, som orsakas av tryckfallet i en vätska när den strömmar från ett större rör till ett mindre.

Tryckfallet skapar ett sug, vilket ben­sin­pum­pen utnyttjar som säkerhetsanordning.

Genom att leda bensinen genom en förträngning i handtaget uppnås en sugeffekt som drar luft genom ett litet rör, vilket mynnar i den ände av handtaget som man sticker in i bilen.

Vätska rinner genom rör med olika diameter

Venturieffekten kan förklaras så här: När en vätska rinner från ett större rör till ett mindre kommer vätskans hastighet att öka, men trycket att falla. Rinner vätskan tillbaka till ett större rör minskar hastigheten igen och trycket ökar.

© Shutterstock

Elektronisk mekanism skulle vara livsfarlig

När man väl börjar tanka strömmar luften fritt tillbaka genom det lilla röret och gör att man kan låsa handtaget så att bensinen strömmar av sig själv.

Men när tanken är full står bensinen så högt att den blockerar den lilla öppningen i bensinhandtaget och gör att luftströmmen stoppas, vilket får pumpen att slå ifrån.

Systemet uppfanns 1939 och är rent mekaniskt, så det innehåller inte någon elektronik som skulle kunna utgöra en risk i kontakten med bensinångorna.

VIDEO: Se rakt in i bensinpumpen här:

Läs också:

Batterier

MYT ELLER FAKTA: Är elbilar VERKLIGEN bättre för miljön?

4 minuter
Teknik

Robotar tar övar bygget

14 minuter
Energi

Världen är full av naturliga energilager

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj