Så kan Metaverse komma att forma framtidens spelindustri

Inom teknikbranschen har Metaverse varit en utav de största trenderna under den senaste tiden. Allt fler organisationer letar efter ett sätt att hoppa på trenden och få det mesta av vad som kan tänkas förändra världen lika mycket som internet gjorde när det blev tillgängligt för allmänheten.

En industri som förutspås formas av den banbrytande tekniken är spelindustrin. Spel har länge varit en viktig del av mänsklighetens underhållning. Idag är utbudet av webb-baserade spel gigantiskt. Spelare kan välja bland tusentals alternativ för interaktiv underhållning - om man så vill omsluta sig i spelvärlden med datorspel eller utforska hasardspel på Svenska Casino.

Spelindustrin värderas till hundratals miljarder kronor och den har fortsatt att växa i takt med att fler människor bekantar sig med den digitala världen. Men den är inte perfekt ännu och ett flertal problem plågar spelindustrin just nu, vilket är något som Metaverse troligen kan lösa.

Vad är Metaverse?

Metaverse är ett annat ord för cyberrymden, det vill säga en upplevd verklighet av text, ljud och bild som är tillgänglig genom internet. I denna cyberrymd kan människor göra många saker som de gör i verkligheten, så som att arbeta, underhållas, motionera och umgås med vänner. I Metaverse kan de också starta företag, köpa mark, skapa konst och delta i konserter.

I Metaverse används teknik för virtuell verklighet (VR) och förstärkt verklighet (AR) för att skapa virtuella utrymmen där användarna kan leva som de gör i det verkliga livet. Även om det är svårt att föreställa sig när (om) vi går in i Metaverse förväntas det förr eller senare bli den framtida plats där alla vill tillbringa sin tid, träffa sina vänner och till och med tjäna pengar.

En sak är säker och det är att Metaverse kan komma att förändra och forma framtidens spelindustri.

Spelvärlden i metaverse

Metaverse-spel är ett resultat av spelindustrins senaste framsteg. Spelare ansluter sig helt enkelt till en spelvärld i Metaverse för att delta i nästa generationens spelande. Metaverse kan antingen vara centraliserat eller decentraliserat, men de flesta spelföretag koncentrerar sig på det sistnämnda alternativet.

Karaktärerna i Metaverse-spel styrs av avatarer, som är virtuella representationer av verkliga individer, vilket är vanligt inom spelens universum. Dessa karaktärer existerar dock i metaverse på precis samma sätt som individer gör i den verkliga världen.

I Metaverse-spel används modellen “play-to-earn”, som möjliggör för spelare i den virtuella världen att köpa digitala spelprylar och sedan sälja dessa för riktiga pengar. Dessutom kan man bjuda in sina vänner från diverse sociala medier, träffa nya Metaverse-spelare och tillsammans åtnjuta de spel som erbjuds i den virtuella världen.

Metaverse använder sig av teknikerna Augmented Reality (AR), på svenska förstärkt verklighet, samt Virtual Reality (VR), på svenska virtuell verklighet. Dessa tekniker förser spelarna med en mer realistisk upplevelse som är identisk med den de skulle ha i den verkliga världen.

Vidare är spelen i Metaverse interoperabla. Det betyder helt enkelt att spelare sömlöst kan överföra diverse tillgångar från ett spel till ett annat. Något som inte har varit möjligt i datorspel.

En ny era av spel är här

När det gäller spelteknik har det skett en ständig utveckling sedan de första arkadspelen lanserades i början av 1970-talet. I dag spelar folk hemma, och den senaste statistiken visar att det finns över 2,6 miljarder människor som spelar genom sina mobiltelefoner. De mest anmärkningsvärda framstegen har dock skett i själva spelupplägget, från enkla arkadspel till avancerade digitala spelmiljöer.

I och med uppfinningen av Metaverse har saker och ting kommit att bli ännu mer intressanta. Dessa virtuella världar har introducerat en helt ny spelinfrastruktur där spelarna existerar inuti ett datorsystem genom personliga avatarer. Människor blir till programvaror med audiovisuella kroppar som används för att kommunicera med varandra i Metaverse.

Metaverse-ekosystemets öppna källkod, NFT-tekniken och den förstärkta verkligheten (AR) överbryggar nu verkligheten med den virtuella världen. Detta om något är en ny era av spel som gör världen än mer sammankopplad än den varit tidigare.

Det kan framtiden bära för tekniken

Det säger sig självt att spelindustrin kommer att förändras mycket i och med att Metaverse blir ett allt mer utbrett koncept. Det är den senaste trenden som förändrar saker och ting, och det finns många fördelar som tekniken skulle kunna ge spelindustrin om fler vågar investera i det.

Men tekniken är som sagt inte felfri ännu och ersätter inte den underhållning människor kan få i det verkliga livet. Exempelvis är Metaverse inte tillräckligt sofistikerat för sociala signaler ännu - karaktärer kan inte rynka pannan eller använda sig av icke-verbal kommunikation som man kan i den verkliga världen.

Det finns redan ett flertal plattformar som börjat etablera sig i det virtuella utrymmet. Men även om Metaverse blir allt vanligare kommer det troligen inte ersätta allt som har med spel att göra så som vi känner till dem idag. Så folk som föredrar att spela online utan att vara en del av den uppslukande Metaverse-upplevelsen kommer fortfarande kunna göra det.