Shutterstock
6G mobilnätverk

Så häftigt blir 6G-nätverket

3D-appar på mobilen med osannolika datahastigheter och ökad personlig säkerhet är några av löftena i det kommande 6G-nätverket.

5G-nätverket hade knappt introducerats förrän teknikföretagen började arbeta med efterträdaren med det föga överraskande namnet 6G, som kommer att involvera din bil, din stad och hela ditt digitala liv.

Företag som Nokia, Ericsson och Samsung har redan testat 6G-poolen, som kommer att erbjuda datahastigheter som överträffar din vildaste fantasi.

Varför exempelvis nöja sig med att ladda ned en Netflix-film på ett par sekunder med 5G, när du kan hämta hundratals filmer på samma tid med 6G:s svindlande – och fortfarande teoretiska – nedladdningshastighet på ett emot en terabit i sekunden?

Ett nätverk med ett sjätte sinne

Även om den kommersiella introduktionen av 6G-nätverket väntas ske vid 2030 har det redan flera försök inletts för att bygga robusta nätverk till extremt datahungriga appar.

För två år sedan lanserade den koreanska it-jätten Samsung sin 6G-arbetsplan med högupplösliga mobilhologram och dataöverföringar från virtuella världar, så att du exempelvis kan handla på en 3D-stormarknad inuti din mobiltelefon.

Sammanslutningen av två väl ansedda teknikföretag i det. nya företaget Nokia Bell Labs Institute har valt en annan väg för sin vision.

Deras dröm är att 6G-nätverket ska bli ett slags sjätte sinne, som kan registrera lokala data som trafik och väderprognoser i realtid. På så sätt blir nätverket en sinnesapparat, som varnar dig via din bils högtalare om någon kör mot färdriktningen eller om det drar ihop sig till lokalt oväder.

Hos Ericsson är planerna också att ha denna närmiljöanalys i nätverket, som ska förstärkas av en AI-baserad chip-teknik, som kan förvara och processa data lokalt i exempelvis din mobiltelefon eller i det nätverk du hämtar data från.

I samarbete med MIT-mobilforskare hoppas Ericsson på att den nya chipdesignen med lokal datahantering kan spara energi och öka den personliga säkerheten när data inte längre behöver färdas ända upp till molnen.

6G finns redan i rymden

Flera länder som USA, Japan, Korea, Indien och Finland har inlett 6G-projekt, sedan Kina 2020 skickade ut 6G-sateliter i omlopp runt jorden.

Även kommersiella spelare som bland annat kinesiska Huawai och koreanska LG har arbetat med att optimera kommunikationen med 6G-satelliterna, innan 6G väntas bli standard år 2023 eller 2024.

De första 6G-enheterna är i färd med att byggas och testas. Tillverkarnas 6G-testenheter provas bland annat med nya appar byggda med otroliga datahastigheter i ett högt radiospektrum som exempelvis mellan 100 gigahertz och 10 teraherz, som ger mindre förseningar i dataströmmarna, vilket förbättrar användarupplevelsen.

Prestandan hos bland annat automatiska bilar kommer att förbättras av snabbare dataströmmar, samtidigt som man väntar sig att antalet internetuppkopplade enheter som exempelvis intelligenta glödlampor och sensorer kommer att öka från dagens drygt 14 miljarder till knappt 30 miljarder enheter år 2030.

Innan du själv kan lägga vantarna på en 6G-enhet om ett antal år, kommer säkerhet, nätverksutbyggnad, masstillverkning och pris vara på god väg mot en global introduktion i början av nästa årtionde.