Den kanadensiska skådespelaren Keanu Reeves är helt bortsuddad från flera kinesiska strömningstjänster, sedan han tillsammans med andra kändisar nyligen deltog i en årlig hyllningskonsert för Tibet via en videolänk.
Upp emot 19 filmtitlar med den 57-årige skådespelaren, inklusive "Speed" och "The Matrix"-trilogin har försvunnit från videotjänster som Youku och Tencent som tillsammans har 600 miljoner användare.
Eftersom den kinesiska staten och regionen Tibet historiskt har en synnerligen ansträngd relation till varandra till följd av Tibets krav på att få vara ett självständigt land, anses avlägsnandet av filmtitlarna från flera medier som en omedelbar kinesisk hämnd för Keanu Reeves medverkan i den tibetanska konserten.

Sökningar på Keanu Reeves namn på kinesiska – "Jinu Liweisi" – ger i dag noll träffar och detta meddelande på den kinesiska sökmotorn iQiyi: "Due to relevant laws, regulations and policies, some results are not shown".
Enligt den brittiska tidningen PC Magazine har Keanu Reeves även försvunnit från sökmotorer som Google och den lokala jätten Baidu med 200 miljoner dagliga användare.
Därmed hänger skådespelarens online-identitet i Kina – och hans marknadsbärde – nu på en tunn silketråd.
Vill du själv vara osynlig online?
Förutom den tråkiga nyheten att Keanu Reeves har blivit persona non grata i Kina, väcker landets strikta censur kanske tanken att det är möjligt att försvinna från internets yta – även helt frivilligt.
Du vill kanske att mindre eller ingen information alls om ditt förflutna ligger och skvalpar runt på nätet, som exempelvis pinsamma ungdomsbilder, dumma kommentarer eller direkt karriärhotande blogginlägg.
Kanske vill du bara slippa nyfikna ögon, en knäpp före detta eller annonshajarna på sociala medier och i sökmotorerna, som samlar in all information om dig som de kan komma över.
Är det så, så kan du precis som Keanu Reeves Matrix-karaktär, Neo, ta det röda pillret och frigöra dig från övervakning eller ett belastande förflutet på nätet, med fyra enkla åtgärder.
1. Bli osynlig på sociala medier
På flera stora sociala plattformar som Facebook och LinkedIn är det möjligt att radera sin profil eller bara pausa den, om du vill komma bort från distraherande aviseringar och snokande besökare.
Gemensamt för de sociala mediernas pausfunktion är att du behåller dina bilder och uppdateringar, men andra kan inte se dig.
2. Försvinn från Googles sökresultat
Enligt ett EU-direktiv från 2014 rörande "din rätt att bli glömd" kan du kräva att resultat med ditt namn ska avlägsnas från Google, så länge resultaten inte ligger i allmänhetens intresse.
Det betyder grovt talat, att om du är en känd, offentlig person, kan det vara svårare att försvinna från sökningarna.
Är du däremot bara omtalad på ett olyckligt sätt, hittar du oönskade Street View-bilder av din bostad eller vill du bara inte synas i Google-sökningar, kan du ansöka om att bli glömd.
Klicka på de här länkarna för att starta ansökan om att få ditt namn avlägsnat från de två största sökmotorerna, Google och Bing, som tillsammans levererar 95 procent av världens sökresultat.
Vid avlägsnandet ska du vara uppmärksam på att dina gamla bilder och blogginlägg kommer att finnas kvar. De visas bara inte i sökmotorerna.
Om du vill bli borttagen från en webbplats eller ett forum ska du söka efter webbplatsens redaktör eller webmaster.
3. Pressa bort dig från Googles förstasida
Efter att ha efterfrågat att avlägsnas från sökresultaten kan det fortfarande finnas artiklar med nedsättande kommentarer på de första sidorna i Google, därför att de har allmänt intresse.
Dåliga omdömen om dig eller ditt företag kan du pressa ned till sida åtta i Google-resultaten, som inte så många läser, med hjälp av SEO – en engelsk förkortning av sökmotoroptimering.
Detta kräver dock lite tekniskt kunnande och förståelse av Googles sökalgoritmer, som har över 100 mer eller mindre hemliga parametrar, som går att justera.
Ett av de viktigaste kriterierna för en bra placering i Google är att många länkar in till en webbsida som i sökmotorn tolkas som relevant och sedan ger en prominent placering i sökresultaten.
För att få bort dåliga omdömen i bloggar och artiklar från toppresultaten måste du alltså producera nya, positiva bloggar om dig själv med var sin url, som sedan länkar till kors och tvärs.
På så sätt kommer det nya, positiva materialet att hamna överst, medan de gamla, tråkiga texterna försvinner längre ned på sekundära sidor i Google-resultaten.
Lev osynligt online
När du har raderat alla spår av ditt förflutna online, kan du leva vidare på nätet nära nog anonymt om du följer ett antal enkla råd och använder andra tjänster än de du brukar.
Uppge aldrig ditt riktiga namn
Det säger nästan sig självt att om ditt namn, e-postadress och telefonnummer inte finns online, så kan ingen söka upp den informationen.
Om du har svårt att hålla dig borta från sociala medier som Facebook, kan du enkelt upprätta en profil under ett alias.
Surfa i andra sökmotorer
För att undvika Googles storstilade datainsamling om dig kan du använda sökmotorer som DuckDuckGo, SearX eller Metagear, som respekterar ditt privatliv i högre grad.
Du bör också söka i webbläsarens inkognitoläte, så att cookies om ditt beteende online inte sparas när du stänger ned webbläsaren.
Använd VPN-tjänster
Du kan använda virtuella nätverk förkortade VPN, om du vill gräva en krypterad tunnel som leder bort från det svenska internet.
En krypterad VPN-förbindelse anonymiserar inte bare din IP-adress utan även var du befinner dig, vilket gör dig mindre mottaglig för att bli spårad och få skräddarsydda annonser.
Skaffa ett förbetalt telefonkort
En telefon med ett anonymt telefonkort är den säkra vägen att separera ditt namn från ditt nummer.
Vill du absolut vara anonym på en smartmobil, måste du upprätta ett alias på telefonens iOS- eller Androidsystem innan du använder telefonkortet.
Använd en lösenordsmanager
Använder du samma lösenord till flera online-tjänster kan det vara svårt att förbli anonym om du förlorar en enda inloggning.
Använd i stället unika lösenord till alla dina tjänster och håll ordning på dem genom att använda en lösenordsmanager som exempelvis Bitwarden, LastPass eller Zoho Vault.
4. Dölj din adress och telefonnummer
Nu skulle det mesta vara ordnat, tänker du. Men nej, det finns givetvis massor av information som e-postadresser, telefonnummer och din fysiska adress, som kan exponera dig online.
Därför är det viktigt att du söker på all upptänklig information om dig själv – inte minst ditt namn, din adress, ditt telefonnummer och din e-postadress.
Flera teleföretag har avtal med onlinekataloger som får information om dig när du exempelvis köper en telefon eller registrerar ditt nummer någonstans.
Dessa onlinekataloger är förpliktade att ta bort dig från deras databaser om du kontaktar dem skriftligen.
Det tar bara ett par minuter att kräva att dina uppgifter avlägsnas från deras webbplatser och bör med jämna mellanrum kontrollera att du inte har hamnat i deras register igen.