Shutterstock

APRILSKÄMT: Ryska hackare har lagt till en timme till sommartiden: Nu ska du ställa tillbaka klockan igen

I går fick en hackarattack alla svenska klockor att gå en timme fel. De går därmed nu en timme före rätt sommartid. Detta kan leda till att påskhelgen flyttas.

Trots att vi nyss har övergått till sommartid, är det nu dags att ställa tillbaka din klocka igen.

Alla digitala klockor i Sverige har visat fel klockslag det senaste dygnet, eftersom de i går av misstag ställdes fram två timmar i stället för en. Det innebär att tiden nu faktiskt är en timme före.

Det digitala räknefelet beror enligt experter på att hela Norden har utsatts för en hackarattack.

Den metodik som har använts liknar en professionell hackarattack i nivå med vad vi har sett ryska hackare kapabla att genomföra under bland annat valet i USA. Rans Lirpa, departementsledare vid Datalogiska Analysdepartementet i Uppsala

Ryska hackare leker med Sveriges tid

Den digitala tiden har rubbats från ett globalt nätverk av så kallade NTP-servrar (Network Time Protocol). Servrarna är kopplade till åtskilliga av världens mest exakta atomur, och med mikrosekunders precision håller de hela världen uppdaterad med den koordinerade universaltiden eller UTC-tiden.

Klockan på din smartmobil hämtar kontinuerligt UTC-tiden via mobilnätverket, som har kontakt med NTP-servrarna, precis som datorer och surfplattor med fasta intervaller skickar en förfrågan till NTP-nätverket för att korrigera sina klockor.

Enligt tillgänglig information om attacken har ryssarna ändrat protokollets kod, så att servrarna under regleringen av sommartid inte mottog input från atomuren, utan i stället från ett helt vanligt armbandsur.

Teleföretag i större delen av landet arbetar nu för högtryck med att implementera en uppdatering som ska ställa tillbaka klockorna i alla digitala apparater till rätt sommartid.

Hackarattack försätter påskhelgen i fara

Attacken kan innebära att påskdagarna i nästa månad förflyttas betänkligt. Påskdagen infaller alltid på den första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen.

Experter har en teori om att hackarna har flyttat vår tideräkning en aning över de senaste två månaderna. I år inföll fullmånen precis på vårdagjämningen, och om vi redan då var en timme före, har påsken förlagts till fel datum.

Det betyder att påskdagen i år kommer att infalla den 24 mars i stället för den 21 april, och landets arbetsgivare måste ta ställning till om deras medarbetare ändå får vara lediga på de felaktigt placerade påskdagarna i april.