Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

scifi robot
Teknik - Robotar

Robotarna tar över världen

Människans hjärna är nästan obegripligt komplex. Därför har vi än så länge inte mycket att frukta ens från forskarnas bästa förslag till intelligenta maskiner.

Fiktion:

En av Star Treks populäraste figurer är roboten Data. Data är trots sin grönaktiga hud och underliga ögon nästan identisk med en människa. Han har medvetande, är vän med besättningen på Enterprise och äger till och med ett husdjur. Data har dock en konstgjord hjärna och saknar känslor. I många andra filmer, till exempel "Terminator", blir maskiner hotfulla mot de människor som har skapat dem. De ser oss som ett hinder och gör sitt bästa för att utrota oss.

Fakta:

Forskarna kan inte bygga en konstgjord hjärna som fungerar som Data. Faktiskt är vetenskapen mycket långt från att konstruera en robot med medvetande och intelligens – eller för den delen en robot som uppför sig som en människa. Det amerikanska företaget Boston Dynamics har utvecklat Atlas, som kan forcera trappor och hoppa över gropar genom att själv registrera hindren. Roboten är dock fortfarande klumpig – och har garanterat inga ambitioner att erövra jorden.

Illustrerad Vetenskap bedömer: På gränsen

Läs också:

Robotar

Robotbin hjälper världens viktigaste djur

14 minuter
Robotar

Robotar kan förbättra våra liv

2 minuter
Robotoperation
Robotar

Nu är robotarna bättre än kirurgerna

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj