Robotar har uppfunnit ett eget språk
Två Facebook-robotar hittade på ett eget språk, så att utvecklarna inte kunde hänga med. Projektet lades ned, men fenomenet är vida känt inom artificiell intelligens.

Det är gallimatias för människor, men robotarna förstår varandra.
Bob: "I can can I I everything else."
Alice: "Balls have zero to me to me to me to me to me to me to me to me to."
Så lät samtalet mellan de två chatbottarna Bob och Alice, som Facebook hade gett i uppdrag att förhandla om ett antal varor (till exempel böcker, en hatt och tre bollar) och komma fram till en förlikning.
Gallimatias för människor
Robotarna uppfann helt enkelt ett kodspråk som gick rakt på sak och undvek onödiga ord och meningar i förhandlingen. Dessvärre gjorde det samtidigt samtalet obegripligt för människor.
Facebook är intresserat av att utveckla samtalsrobotar som kan föra dialoger med människor och inte bara med varandra, och det var bland annat därför som experimentet lades ned.
Dessutom var forskarna bekymrade över att du inte själva kunde följa med i dialogen.
Artificiell intelligens främjar robotspråk
Att robotar hittar effektiva sätt att kommunicera med hjälp av sin artificiella intelligens när de får sköta sig själva är ingen nyhet. Det visar flera forskningsprojekt som det här och det här.
Det kan ha sina fördelar – bland annat att det gör våra system snabbare.
Om en robot ska tugga sig igenom avancerade data och kommunicera med robotkolleger kan det göras betydligt mer effektivt om de kan hitta ett gemensamt internt kodspråk.
Problemet är att vi människor inte kan genomskåda processen, vilket kan få skrämmande perspektiv.
Det eldar bland annat på rädslan hos dem som tror att robotar kommer att ta över världsherradömet.