Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Boston Dynamics
Teknik - Robotar

Räddningsrobot är duktig idrottsman

Världens spänstigaste humanoida robot ska hjälpa till i de katastrofområden där det är för farligt för räddningspersonal.

Räddningsroboten Atlas var en sensation, om än något klumpig när företaget Boston Dynamics för första gången presenterade den för fem år sedan. I dag går den inte att känna igen.

Atlas är en humanoid robot. Det betyder att den är inspirerad av människokroppen i utseendet och sättet den rör sig på.

Utmaningen med dessa robotar är att efterlikna människokroppens sinnen och balansförmåga. Förmågan att orientera sig i rummet, stämma av sina rörelser och blixtsnabbt flytta tyngdpunkten är nödvändig om roboten ska röra sig runt i ett område med hinder.

Nu kan Atlas mer än så.

Se Atlas klara en hinderbana här.

Den inte bara går utan kan också hoppa från en plattform till en annan och till och med göra saltomortaler. Och kanske viktigast: Om den ramlar kan den själv ta sig upp igen.

De stora framstegen har teknikerna uppnått genom att förbättra sensorer som Atlas använder för avståndsmätning och för att se.

Robotens koordinations­­förmåga har också blivit påtagligt bättre eftersom kontroll­systemet som samordnar alla rörelser av armar, ben och torso nu fungerar så att kroppen arbetar som en helhet.

Dessutom har Atlas blivit starkare, och den kan nu lyfta elva kilo. Det är fortfarande inte tillräckligt bra för att bära ut en människa ur en brinnande byggnad, men roboten närmar sig målet – att bli en duglig räddningsarbetare.

###

Total makeover på fem år

Atlas har minskat hälften av sin vikt och hindras inte längre av sladdar och ledningar.

  • Viktnedgång: Roboten har gått från 150 till 75 kilo genom att man bytt ut delar till 3D-printade material. Dessutom är ström-för-sörjningen lättare och effektivare.
  • Bättre Balans: Förmågan att orientera sig och koordinera rörelser är optimerad genom förbättring av stereoseende, sensorer och det centrala kontrollsystemet.
  • Större frihet: Den första versionen fick ström och kommandon gen­om en kabel till en kontrollstation. Nu är At­las trådlös och har inbyggd strömförsörjning.
  • Utseende: Tidigare var Atlas en prototyp på vilken man inte satsat mycket på designen. Den nya Atlas har ett mer välproportionerat och strömlinjeformat utseende.

Läs också:

Kroppen

Bantningskur: Här är vetenskapens dom

9 minuter
Många människor vet inte att hicka uppstår på grund av sammandragningar i diafragman.
Människan

Varför får du hicka?

2 minuter
Medicin

Forskare: Snart kan du få barn med dig själv

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj