Räddningsrobot är duktig idrottsman

Världens spänstigaste humanoida robot ska hjälpa till i de katastrofområden där det är för farligt för räddningspersonal.

© Boston Dynamics

Räddningsroboten Atlas var en sensation, om än något klumpig när företaget Boston Dynamics för första gången presenterade den för fem år sedan. I dag går den inte att känna igen.

Atlas är en humanoid robot. Det betyder att den är inspirerad av människokroppen i utseendet och sättet den rör sig på.

Utmaningen med dessa robotar är att efterlikna människokroppens sinnen och balansförmåga. Förmågan att orientera sig i rummet, stämma av sina rörelser och blixtsnabbt flytta tyngdpunkten är nödvändig om roboten ska röra sig runt i ett område med hinder.

Nu kan Atlas mer än så.

Se Atlas klara en hinderbana här.

Den inte bara går utan kan också hoppa från en plattform till en annan och till och med göra saltomortaler. Och kanske viktigast: Om den ramlar kan den själv ta sig upp igen.

De stora framstegen har teknikerna uppnått genom att förbättra sensorer som Atlas använder för avståndsmätning och för att se.

Robotens koordinations­­förmåga har också blivit påtagligt bättre eftersom kontroll­systemet som samordnar alla rörelser av armar, ben och torso nu fungerar så att kroppen arbetar som en helhet.

Dessutom har Atlas blivit starkare, och den kan nu lyfta elva kilo. Det är fortfarande inte tillräckligt bra för att bära ut en människa ur en brinnande byggnad, men roboten närmar sig målet – att bli en duglig räddningsarbetare.

###

Total makeover på fem år

Atlas har minskat hälften av sin vikt och hindras inte längre av sladdar och ledningar.

  • Viktnedgång: Roboten har gått från 150 till 75 kilo genom att man bytt ut delar till 3D-printade material. Dessutom är ström-för-sörjningen lättare och effektivare.
  • Bättre Balans: Förmågan att orientera sig och koordinera rörelser är optimerad genom förbättring av stereoseende, sensorer och det centrala kontrollsystemet.
  • Större frihet: Den första versionen fick ström och kommandon gen­om en kabel till en kontrollstation. Nu är At­las trådlös och har inbyggd strömförsörjning.
  • Utseende: Tidigare var Atlas en prototyp på vilken man inte satsat mycket på designen. Den nya Atlas har ett mer välproportionerat och strömlinjeformat utseende.