Shutterstock
Tänder tandrengöring

Mikrorobotar kan kanske ersätta din tandborste

Du kan kanske slippa borsta tänderna helt och hållet om ett nytt koncept med rengörande nanorobotar styrda av magnetfält blir verklighet.

Har du svårt att lyckas med att borsta tänderna tillräckligt grundligt, kan en liten armé med nanorobotar visa sig vara dina bästa vänner i kampen för en god munhygien.

Svärmen av munrobotar har byggts av forskare från Pennsylvania Universitet i USA. De kan byta form och på så sätt ta sig in i alla sprickor som en blandning av borstar, tandtråd och supereffektiv tandkräm inte klarar.

Forskarna har publicerat sina resultat på forskningssajten ACS Publications. Där beskriver de hur deras nanorobotar i tester har upptäckt och avlägsnat flera sjukdomsframkallande bakterier i både konstgjorda och riktiga tänder, så att du i framtiden slipper besöka tandläkaren.

Magnetisk robotstyrning

De munvänliga nanorobotarna är huvudsakligen byggda av järnoxid, som gör det möjligt att forma och styra dem magnetiskt, så att de anpassas efter exakt din unika tanduppsättning.

Robotarna kan exempelvis omformas till en borstliknande struktur, som sopar bort plack och smuts från tändernas yta, så att du slipper få hål i tänderna.

Robotarna också omformas och styras så att de gör rent mellan dina tänder på ett mer effektivt sätt än du kan med tandtråden, och därmed bättre förebygga bland annat parodontit.

Samtidigt fungerar de små tandfeernas närkontakt med tänder och tandkött som en katalysator, som utlöser bakteriedödande ämnen i mikrodoser i munnen, som på så sätt förebygger tandköttssjukdomar.

Hotar 500 år gammal teknik

Järnoxid har länge använts till tandrengöring, eftersom ämnena i kontakt med syre bland annat kan utlösa en kemisk reaktion som både kan diagnostisera biofilm och sedan göra rent.

Biofilm i munnen känns som en klistrig beläggning över tänderna och i gommen.

Med de nya nanorobotarnas inbyggda magnetfält kan forskarna styra rengöringen av biofilm och utlösningen av de antibakteriella ämnen i alla riktningar. Därmed kan nanorobotar anpassas efter världens alla tanduppsättningar och utgöra ett allvarligt hot mot tandborstindustrin.

Förutom en elektrisk variant för ett par årtionden sedan, har det minst 500 år gamla konceptet med en munborste på en pinne inte direkt genomgått några större tekniska revolutioner.

Mer forskning krävs

Pennsylvaniaforskarna hävdar att nästa steg i forskningen är mer grundläggande jämförelser med nuvarande tekniker, som förutom elektriska tandborstar även omfattar ultraljudsbehandlingar för att avlägsna tandsten.

De ska också i framtida studier fokusera på att fjärrstyrningen av de flexibla nanorobotarna finjusteras för att använda rätt tryck på tänder och tandkött.

Då slipper du inte använda händerna när du borstar tänderna, utan kan se fram emot friskare tänder med automatiserad diagnostisering och behandling av munsjukdomar – om robotrengöringen någon dag kommer att massproduceras.