Elliot Hawkes/Chris Keeley/Kirk Fields
Robot med världsrekord i höjdhopp på svart bakgrund

Häftig höjdhoppare: Ny robot slår världsrekord

En liten robot har nyligen slagit världsrekordet för det högsta hoppet på jorden. Nu gör höjdhopparen sig redo för rymduppdrag.

En 30 centimeter hög robot har med sitt hopp på 30 meter upp i luften slagit världsrekordet för det högsta hopp som någonsin gjorts av ett djur eller en maskin.

Med ett hopp motsvarande ett tiovåningshus kan den mekaniska höjdhopparen på bara 30 gram ta sig snabbt runt här på land.

Samtidigt har de amerikanska forskarna bakom hopproboten ambitioner att skicka sin robot på uppdrag i rymden där dess stora hoppkraft kan användas för att närstudera osedda områden på månen.

Hoppar som ett superdjur

Robotens världsrekord har satts efter att forskarna bakom den lilla hopparen har förstärkt de hoppegenskaper som vi känner till från djur och insekter såsom grodor och gräshoppor.

När en av naturens höjdhoppare, exempelvis en ekorre, ger sig av från marken gör den det genom att böja benet som en fjäder vilket skapar spänningar av laddad energi i knäleden.

Världens högsta hopp gjort av robot

Här är ett av den nye rekordhållarens höjdhopp. Roboten har hoppat högre än något eller någon annan med sitt rekordhopp på 30 meter.

© Elliot Hawkes/Chris Keeley/Kirk Fields

Ekorren använder därefter den energin för att ge sig av kraftfullt – och för att hoppa högt och långt.

Forskare från University of California, USA, har i sin mekaniska höjdhoppare utgått från att ett djur enbart kan böja knäleden en gång.

Därför har de byggt hela robotkroppen som en fjäder med en liten roterande motor som böjer fjädern fler gånger före varje hopp än vad som är fysiskt möjligt i en ekorres knäled.

Fjädern är ytterligare optimerad för höjdhopp med en design av gummiband och kolfiberlameller som är lättare och har större energitäthet än vår – eller en ekorres – biologiska vävnad.

När den hoppande robotens roterande motor lindar upp ett litet snöre inuti fjädern sätts gummibanden under spänning och böjer kolfiberlamellerna i små bågar, motsvarande flera böjda knän på en ekorre.

På så sätt kan forskare ladda in stora mängder energi i robotens fjäder som kan utlösas och få rekordroboten att hoppa sina svindlande 30 meter upp i luften i 100 kilometer i timmen.

Bildligt talat motsvarar detta att du spänner en pilbåge och sedan skjuter en pil rakt upp i luften.

Rekordroboten är inspirerad av djurriket, exempelvis ekorrar. Även roboten böjer sina lemmar för att ladda hoppkraften. De lätta och mycket flexibla kolfiberlamellerna ger roboten ännu mer hoppkraft än djuret. Copyright: Elliot Hawkes/Chris Keeley/Kirk Fields

Hoppas på en månresa om fem år

Hittills är hopprobotens enorma höjdhopp det mest imponerande hos den lilla hopparen.

Den saknar dock fortfarande en hel del vitala delar innan den lämpar sig för utforskningar av vår planet och för utomjordiska uppdrag.

Roboten är exempelvis uteslutande mekanisk och tillverkad med så låg vikt som möjligt. Det gör att den ännu inte kan navigera på egen hand med till exempel AI-kontroll, såsom i självkörande bilar.

Dessutom måste robotens batteri för den roterande fjäderdragaren laddas i några minuter mellan varje hopp, vilket gör den ytterst beroende av ström.

I samarbete med rymdforskningsmyndigheten Nasa jobbar maskiningenjörerna från University of California därför hårt för att utrusta roboten med bland annat en kontrollpanel för navigering och alternativa energikällor.

Månens låga gravitation – motsvarande en sjättedel av jorden – gör att den mekaniska superhopparen teoretiskt sett kan ta sig 125 meter upp i luften och en halv kilometer framåt i ett hopp, vilket gör att den kan se sig vida omkring.

Forskarna och ingenjörerna uppskattar att roboten kommer att vara redo att hoppa på sitt första månuppdrag inom fem år.