Gräshoppor ska sniffa upp bomber

Gräshoppan har en av naturens skarpaste näsor. Nu ska forskare borra in elektroder i gräshoppors hjärnor och använda dem som fjärrstyrda bombhundar.

Elektroder i gräshoppans hjärna registrerar när den känner doften av sprängämnen.

© Barani Raman/Washington Uni in St. Louis

Varför starta från början när naturen redan har lösningen?

I stället för att utveckla en konstgjord näsa som kan lukta sig fram till sprängämnen förvandlar nu forskarna gräshoppor till cyborger. Tanken är att implantera sensorer i insekternas 
hjärnor som registrerar så fort djuren känner doften av sprängämnen.

>> Gillar du också robotar och fjärrstyrda prylar? Köp vår tidning här och få en drönare på köpet.

Gräshoppor är av naturen utrustade med en utmärkt ”näsa” som inga artificiella sensorer kan jämföra sig med. Luktsinnet sitter i känselspröten, som i sin tur är utrustade med hundratusentals doftreceptorer.

Hjärnsignaler överförs till soldater

En sändare på gräshoppans rygg ska överföra dess hjärnsignaler till en mottagare som en soldat exempelvis kan hålla i handen. Mottagaren översätter signalerna och lyser rött så fort djuret känner doften av sprängämne.

Nästa steg är att utrusta gräshoppornas vingar med ett ämne som gör det möjligt att styra vilken riktning de flyger genom att beskjuta dem med laser.

Den amerikanska flottan har skjutit till 750 000 dollar i det treåriga forskningsprojektet vid University of Washington, St. Louis, och de preliminära resultaten verkar lovande.