Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Shapeshifters

Snart kan forskare bygga robotar som liksom T-1000 från Terminator-filmerna kan byta form beroende på uppgiften de står inför.

© Paramount Pictures
Teknik - Robotar

Framtidens robotar anpassar sin form till uppgiften

Forskare har skapar flytande elektroniska komponenter till datorchip, som undanröjer ett av de sista hindren på vägen att utveckla formförändrande robotar.

I Terminator-filmerna är ­roboten T-1000 en notorisk motståndare – en brutal lönnmördare av flytande materia, som kan anta flera olika former.

Formförändrande robotar som T-1000 är ­fortfarande fiktion, men nu forskare från Carnegie Mellon University i USA skapat flytande elektroniska komponenter till datorchip. Därmed undanröjer de ett av de sista, stora hindren i utvecklingen av en ny generation formförändrande robotar.

Datordelar blir flytande

I datorchip aktiveras och avaktiveras miljardtals mikroskopiska kontakter kallade transistorer konstant för att utföra digitala handlingar.

Forskare har imiterat de små komponenternas beteende med två droppar metallegering. Forskarna kan få dropparna att smälta ihop och skapa en elektrisk förbindelse för att sedan snabbt separeras igen – precis som när en transistor i ett datorchip aktiveras och avaktiveras.

Robotar får flexibla kroppar

Det flytande materialen kan också användas till att bygga banorna i en elektrisk krets, som skapar förbindelser mellan kretsens komponenter.

Tekniken kan användas i en ny sorts robotar, som inte har någon fast kropp. De flytande, elektriska komponenterna kan ingå i en dynamisk krets, där varje enskild del fungerar som en självständig cell som förflyttar sig runt i kretsen, när de påverkas av ett byte i den omgivande miljön.

Om robotens kropp också byggs av flexibelt, böjligt material, kommer roboten att ändra form så att kroppen anpassas efter den uppgift som ska genomföras – som en verklighetens T-1000.

Läs också:

scifi robot
Robotar

Robotarna tar över världen

0 minuter
Robotar

Här är dina nya robotvänner

0 minuter
Robotar

Insekt ska söka efter bomber

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj