Georgia Tech

Artificiell sengångare ska övervaka regnskogen

En superlångsam robot kan ge biologer nya kunskaper om djungelns hotade djur och växter.

Forskare från Georgia Institute of Technology har utvecklat en superlångsam robot, som är lika energisparande som dess förebild: sengångaren.

Den 0,9 meter långa SlothBot förflyttar sig längs en stålvajer, som är uppspänd mellan två träd - men bara när det är nödvändigt.

Den drivs av solceller och tar sig själv fram till solen när den behöver laddas upp. Annars sparar den energin till att driva sina instrument, vilket är dess huvudsakliga syfte.

Roboten Slothbot har tagits fram med sengångaren som förebild. Den kräver ett minimum av energi, så den klarar sig själv i månader.

© Shutterstock & Georgia Tech

Utrustad med termometer, fuktmätare, CO2-detektor och kameror ska den övervaka miljön i regnskogen och hålla koll på ekosystemets invånare. Det kan exempelvis gälla samspelet mellan rovdjur och bytesdjur eller växter och pollinatörer.

Övervakar i åratal

SlothBot kan vara på plats kontinuerligt i flera månader eller till och med år, och därför kan den ge biologer viktig kunskap om de fina balanser som styr regnskogens ekosystem.

Forskare från Georgia Institute of Technology testar sin sengångarrobot i den botaniska trädgården i Atlanta, innan den skickas ut på uppdrag i regnskogen.

© Georgia Tech

Roboten testas just nu i Atlanta Botanical Garden, där den förflyttar sig fram och tillbaka längs en 30 meter lång vajer.

Nästa steg blir att sätta den i arbete i någon av Sydamerikas regnskogar, där den i första hand ska övervaka orkidéer och hotade groddjur. Det kräver att den täcker ett större område och forskarna arbetar därför med att göra den kapabel att själv byta från en vajer till en annan.