För mer än 500 år sedan målade Leonardo Da Vinci och de andra renässansmästarna sina konstverk som i dag hänger i några av världens mest ansedda museer.
Och det är inte enbart på grund av modern teknik som mästerverken har överlevt så länge.
De gamla mästarna blandade nämligen ned en helt vardaglig ingrediens, som du säkert själv har i kylskåpet, i oljefärgerna för att skydda målningarna mot tidens tand.
Flera studier har visat att renässansmålarna blandade ned ägg i sina färglådor och först nu har forskare fått insikt i varför de gjorde det.
En ny studie har nämligen visat att äggen skyddar färgen mot luftens och ljusets påverkan, som annars med tiden gör exempelvis vit färg mer gulaktig.
Samtidigt gör äggula färgen med trögflytande och får tjocka lager färg att torka jämnare, så att det inte uppstår sprickor på ytan.
Äggfärg använde redan de gamla egyptierna
Innan oljefärgen uppfanns hade alla färgkonstnärer ända sedan de gamla egyptiernas tid använt äggbaserad blandning till sina tavlor.
Under renässansen upptäckte konstnärerna att även olja kan binda färgpigment och snart ersatte den nya färgen den tidigare använda så kallade äggtemperan.

Leonardo Da Vincis Madonnan med barnet från 1478. I hennes ansikte är färgen rynkig, därför att de översta lagren har torkat fortare än de underliggande, men det kan lite äggula i oljefärgen avhjälpa, visar en ny studie. Målningen är en av Da Vincis tidiga konstverk och han hade sannolikt inte börjat tillsätta ägg till sina färger vid den tiden.
Trots det fortsatte stora konstnärer som Da Vinci, Sandro Botticelli och Lorenzo Lotto att blanda ned lite äggula i sin oljefärg.
För att ta reda på varför imiterade en grupp tyska forskare vid Karlsruhes tekniska universitet några av de gamla mästarnas blandningar. De gjorde en mixtur genom att blanda ned äggula i oljefärgen.
Den andra äggblandningen gjorde de genom att hälla färgpigment i äggulan för att sedan låta blandningen torka innan de tillsatte olja. Det är en teknik som renässanskonstnärerna enligt några av de sparsamma anteckningarna kan ha använt sig av.
Äggula bildar sköld för färgämnena
Under forskarnas undersökningar visade det sig att blandningarna som innehöll ägg minskade färgens syreupptag.
Oljan i oljefärger kan komma från många olika källor, men vanligtvis – och i synnerhet i renässansmålningarna – var det linolja, som kommer från linväxtens kärnor.
Linoljan har en hög halt av omättade fettsyror. I denna mer flytande formen saknar fettmolekyler en del atomer för att fyllas ut helt.
Oljan reagerar med luftens syreatomer, vilket långsamt förändrar färgerna efterhand som fettsyrorna upptar syreatomer och molekylerna utvecklas.
Ägg är rikt på antioxidanter. Proteinerna skyddar mot syresättning genom att ta upp några av syreatomerna innan de binder sig till fettsyrornas molekyler.
Och den effekten kunde forskarna se i undersökningarna av färgen som innehöll äggula. Tack vare skyddet mot syresättningen hjälpte ägget den vita färgen att förbli vit längre.
Det tog dessutom längre tid för färgen att torka, samtidigt som den blev mer trögflytande.
Men även det använde renässansmålarna till sin fördel i och med att de kunde påföra tjocka lager färg för att skapa samspel mellan de olika färgerna.
Forskarna kom också underfund med att de tjocka lagren av äggfärg torkar jämnare, så att risken att Mona Lisa eller någon av de andra modellerna får oönskade rynkor på de odödliga avbildningarna.