Vem byggde den första rymdraketen?

Jag har hört att nutidens rymdraketer har sina rötter i Nazityskland. Stämmer det?

Rocket_Germany

Den 3 oktober 1942 lyfte den tyska raketen Aggregat 4 mot himlen. Raketen fortsatte att stiga uppåt, tills den hade nått en höjd av mer än 85 kilometer. Trots att raketen inte kom ända ut i rymden, markerar uppskjutningen ändå starten på rymdåldern.

Aggregat 4 var den första riktiga rymdraketen och blev senare känd som Nazitysklands dödliga och fruktade raket under namnet V2.

Wernher von Braun hade en dröm

Mannen bakom raketen hette Wernher von Braun. Han föddes i Tyskland 1912 och började tidigt intressera sig för raketer och möjligheten till rymdfart. I början av 1930-talet läste han fysik och utvecklade raketer, som kunde nå flera kilometer upp i luften.

Wernher von Braun kunde bara leva ut sin rymdraketdröm genom att bli en del av Tysklands militära maskineri. Utrustad med ett ton sprängmedel i nosen kunde V2 sättas in mot städer flera hundra kilometer bort.

Månraketen byggde på V2

Efter kriget kom de allierade över den tyska tekniken, och Wernher von Braun gick med på att samarbeta kring utvecklingen av raketerna. Alla senare rymdraketer är baserade på V2.

Wernher von Braun ledde även den grupp som byggde de amerikanska Saturnraketerna. Saturn V blev den största och kraftigaste raket som någonsin har byggts, och med den blev det möjligt att föra astronauter till månen.