Shutterstock

Lyckad raketuppskjutning ska bana väg för människor på Mars

Nasas uppskjutning av den nya månraketen är en del av ett omfattande rymdprogram kallat Artemis, som ska skicka människor till månen igen – och på sikt vidare till Mars.

Det amerikanska rymdorganet, Nasa har nyligen skjutit upp den nya månraketen, vid namn SLS (Space Launch System), med rymdkapseln Orion ombord. Målet med uppdraget, som har fått namnet Artemis 1, är att vi människor ska resa tillbaka till månen efter 50 års frånvaro.

Uppdraget är det första av flera och under den här första resan ska rymdkapseln Orion kretsa runt månen och återvända till jorden efter 25 dagar i rymden. Det finns inga astronauter i rymdkapseln, men däremot tre högteknologiska skyltdockor som ska analyseras i efterhand.

Rymdprogrammet Artemis 1.

Uppskjutningen av månraketen SLS (Space Launch System) har senarelagts flera gånger, men den 16 november 2022 sköts den enorma raketen ut i rymden från Kennedy Space Center i Florida.

© Wikimedia Commons

Den ena dockan, vid namn Moonikin Campos, bär bland annat en väst som ska användas till att samla in data om radioaktivitet.

Går allt enligt planen ska riktiga astronauter ersätta dockorna 2024 och placeras i omlopp runt månen, medan planen är att de ska gå på månen 2025.

Se uppskjutningen av SLS-raketen här:

Därför uppstod det jubel på Kennedy Space Center i Florida när raketen efter flera misslyckade försök till slut skickades upp i rymden tidigt på morgonen i onsdags.

"Vi ingår allihop i något mycket speciellt och det här är det första steget på vägen att komma tillbaka till månen – och så småningom vidare till Mars", säger Charlie Blackwell-Thompson, ansvarig för uppskjutningen på Nasa.

Och jublet behöver inte sluta där.

Det står nämligen nu klart att separationen av rymdkapseln Orion från själva raketen har förlöpt planenligt och att kapseln nu har kurs mot månen.

Ett kort uppdrag

Även om 25 dagar i en rymdkapsel skulle vara mer än tillräckligt för de flesta, så är det faktiskt inte särskilt lång tid när det handlar om rymdexpeditioner.

Läs också:

Enligt Nasa är det nämligen fullt möjligt att använda tiden så effektivt att alla observationer och försök kan göras inom tidsramen.

"Även om vi ser det som ett kort uppdrag, så har vi säkerställt att tiden räcker till", säger Emily Nelson, flygdirektör på Nasa, och fortsätter:

"Men att få alla nödvändiga saker på plats i ett så litet utrymme, är lite som att spela tetris."

Nu har raketen skjutits upp i rymden och om 25 dagar landar rymdkapselns enligt planen i Stilla havet utanför San Diego på den amerikanska västkusten.

Inte första besöket på månen

Syftet är att rymdresan ska ge Nasa värdefulla erfarenheter inför framtida rymdresor, och ett av de största målen med Artemis är att någon dag skicka människor till Mars.

Det ligger dock flera år fram i tiden. Som sagt kommer människor att landa på månen tidigast 2025.

Senast två astronauter landade senast på månen var 1972. Innan dess hade tio andra astronauter gått på månen under fem olika uppdrag.

Första gången var 1969, då Neil Armstrong blev den förste människan på månen.

Nasas rymdprogram Artemis är efterträdaren till Apolloprogrammet. I grekisk mytologi är Artemis mångudinna och Apollos tvillingsyster.