Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Raket

På jorden drivs raketer – liksom i rymden – framåt genom att de blåser ut gaser.

© NASA
Teknik - Raketer

Hur kan en raket ta sig fram i vakuum?

Om rymden är ett vakuum så har utblåsningen från raketer inget att trycka av ifrån. Så hur accelererar de när det lämnar jordens atmosfär?

Det kan vara svårt att förstå hur en raket i rymden kan accelerera eller ändra riktning, med tanke på att den inte kan "ta sats "mot jorden eller atmosfären.

Det bottnar i missförståndet att raketer måste ta avstamp från något, när det i själva verket är energiurladdningen som ger framdrivning, både i rymden och i atmosfären.

Lättare framdrift i rymden

Fysiken bakom rymdraketers framdrivning definieras i den tredje lagen om rörelse, som Isaac Newton formulerade år 1687.

Den säger att det för varje aktion uppkommer en lika stor motsatt reaktion. Det innebär exempelvis att en person som kastar ett tungt föremål framåt – aktion – själv trycks bakåt – reaktion. I raketen skjuter motorerna ut heta gaser som driver raketen framåt, som rekylen från ett pistolskott.

Newtons lag gäller både i atmosfären och i rymdens vakuum. Faktum är att en raket rör sig lättare framåt i rymden – långt från jordens gravitationsfält och luftmotstånd.

###

Tidning feltolkade Newtons lag i 50 år

New York Times hade inte förstått Newtons lagar, när man den 13 januari 1920 hånade raketpionjären Robert Goddard och hans planer att skicka ut raketer i rymden.

Tidningen sade att det var absurt att tro att en raket kunde fungera i vakuum, där den inte hade något att stampa av mot.

Först dagen efter uppskjutningen av månraketen Apollo 11 den 17 juli 1969 skrev man en rättelse.

Goddard är den moderna raketens fader.

###

I rymden driver atomer fram raketen

När rymdfarkoster lämnar jordatmosfären tas framdrivningen över av raketmotorer som blåser ut joner – elektriskt laddade atomer – med hög fart. Nasas rymdsond Dawn kom till exempel till dvärgplaneten Ceres med en jonmotor som inte behövde vara särskilt stark för att accelerera farkosten i rymdens vakuum.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj