Virtual reality har fået sit endelige gennembrud.

Virtual reality – framtiden är redan här

Virtual reality-tekniken är gammal, men det är först nu tekniken är tillräckligt bra så att den virtuella världen kan utvecklas. Den här gången VR här för att stanna.

Ditt fysiska jag befinner sig i vardagsrummet, men ditt mentala jag är på ett helt annat ställe. Det slåss mot rymdvarelser på en främmande planet.

Du har tagit på dig virtual reality-glasögonen och förflyttats till ett helt nytt universum där du glömmer allt omkring dig i den verkliga världen.

Efter decennier av många mer eller mindre lyckade försök att skapa virtuella världar är tekniken på verkligen på väg att bryta fram. Ett bevis på det är att porrbranschen har kastat sig över tekniken – en historisk garanti för framgång.

Vad är virtual reality?

Orden virtual reality (VR eller virtuell verklighet) dök upp första gången 1938 då fransmannen Antonin Artaud i en novellsamling beskrev teaterns möjligheter och verktyg som "la réalité virtuelle" – på engelska översatt till virtual reality.

Men det är först 1962 som det första försöket med en riktig VR-maskin dyker upp. Maskinen, som kallades Sensorama, visade korta filmer i 3D med vidvinkel och kryddade upplevelserna med stereoljud, vindmaskin och dofter som skickades ut vid bestämda tider.

Sensorama var lika stort som ett arkadspel.

Sensorama blev dock aldrig någon succé och det var först på 1990-talet som idén om virtual reality som underhållning dök upp igen.

Virtual reality-glasögon införs

Den snabba framgången inom datortekniken gjorde det plötsligt möjligt att tillverka VR-headset, där virtual reality-glasögon kunde göra sitt intåg i vardagsrummen.

Men mjukvaran och grafiken haltade, och det var först på 2010-talet som marknadens största spelleverantörer på allvar började statsa på tekniken. 2014 köpte Facebook företaget bakom Oculus Rift för svindlande två miljarder dollar. Vid den tidpunkten var Oculus Rift de ledande inom utvecklingen av virtual reality-glasögon.

VR-glasögon fungerar genom att de skapar ett virtuellt synfält hela vägen runt användaren. Men glasögonen i sig innebär en begränsning eftersom skärmen inte är lika bred som användarens synfält. Därför används den perifera synen – även kallad orienteringssynen – inte helt fullt och bilden avgränsas av skärmens bredd.

Fler producenter kastar sig över VR-glasögonen

Oculus Rift är fortfarande den tillverkare som producerar de glasögonen som har det bredaste synfältet. Men andra stora aktörer har gett sig in i kampen om virtual reality-entusiasternas uppskattning:

  • HTC VIVE

    Levereras med rörelsedetektorer och en styrenhet till varje hand. Det ger möjlighet att interagera med mjukvaran genom handkontrollerna – exempelvis att skjuta eller att röra objekt.

  • Samsung Gear

    Samsung har utvecklat ett par VR-glasögon till sina flaggskeppstelefonen i samarbete med Oculus. Glasögonen fungerar genom att man sätter en Samsung smartmobil in i den.

  • Google Cardboard

    Med de här enkla pappersglasögonen har Google fått ned priset för virtual reality i botten. Placera mobilen i dem och du är redo.

  • PlayStation VR

    Glasögonen samarbetar med de inbyggda kamerorna på din PlayStation och registrerar på så sätt dina rörelser så att du kan agera i de olika spelen.

  • Oculus Rift

    Glasögonen har inbyggda högtalare och det bredaste synfältet av alla olika VR-glasögen. De ger den mest naturtrogna upplevelsen.

Virtual reality lurar hjärnan

Själva tekniken bakom virtual reality är enkel. En skärm framför varje öga skapar djup och 3D i bilden. I glasögonen finns en accelerometer som registrerar huvudets rörelser och ser till att du kan titta runt i det virtuella universumet.

Anledningen till att dessa enkla tricks fungerar så bra är att hjärnan luras att tro att det som ögonen ser är verkligheten.

Virtual reality kan provocera fram våldsamma reaktioner hos användarna.

Människor har har stereoskopisk syn – även kallad djupseende – vilket innebär att våra två ögon ser en given bild från två något olika vinklar.

VR-headset har två skärmar – en till varje öga – som återskapar det här fenomenet i den virtuella världen genom att visa den aktuella bilden eller filmen lite annorlunda på varje skärm. Det gör att det samlade synintrycket påminner om den djupsynen som vi har i den verkliga världen.

På så sätt luras hjärnan att tro att ögonen tittar på en fullständigt tredimensionell värld i stället för ett par platta bilder även om det inte är så.

Der finns också system som lurar hjärnan ännu mer. Det sker genom att man spelar på flera sinnen som exempelvis lukt och känsel. Det kan ske genom att spruta ut doft eller att simulera blåst.

VR är mer än underhållning

Utöver fascinerande filmer, resor till fjärran platser och uppslukande datorspel används virtual reality även i utbildningssyften.

Tekniken är till exempel ett bra redskap vid träning av soldater. Med ett virtual reality-headset, rörelsesensorer och handkontroller är de möjligt att simulera stridssituationer betydligt lättare och betydligt billigare än vid riktiga militärövningar.

Här simulerar astronauterna Tom Marshburn och Dave Wolf en rymdvandring i en avancerad version av virtual reality. Källa: Wikimedia/Creative Commons

Även läkarstudenter kan öva sig på att få operationserfarenheter under utbildningen utan att utsätta riktiga patienter för fara.

Smärtan blir mindre virtual reality

Virtual reality har också visat sig ha smärtlindrande effekt på patienter med kroniska smärtor. Det kan till exempel röra sig om sårade soldater eller brännskadade.

VR-spelet SnowWorld, där man ska kasta snöbollar på pingviner, har dokumenterad lindrande effekt på brännskadade.

I vissa situationer verkar spelet mer lindrande än morfin. Det beror på att hjärnans uppfattning av smärtan ändra medan spelet pågår. I stället för att fokusera på smärtan från såret koncentrerar sig spelaren på miljön i spelet och glömmer smärtan i kroppen.

Virtual reality har även nackdelar

De flesta VR-headset levereras med en varning till användaren om överdriven användning. Det beror på att virtual reality är förknippad med en del biverkningar som exempelvis illamående, störningar i balansen och beroende av VR.

Utöver det finns det en lång rad filosofiska och etiska frågor runt tekniken. Det finns fortfarande en oenighet om det är etiskt rätt att göra den digitala världen för verklighetstrogen.

Rädslan är att den digitala programvaran kan ta över den verkliga världen.

Framtiden är ljus för VR

Till skillnad från tidigare försök på att etablera virtuell verklighet som en gångbar teknik verkar det som att VR är här för att stanna den här gången.

Utvecklingen går väldigt snabbt och några av marknadens största teknikgiganter har kastat sig in i kampen om användarnas gunst.

Playstation är en av de stora aktörerna som satsar på virtual reality.

Nästa steg i utvecklingen av tekniken blir enligt Peter Fisher, som är virtual reality-producent hos Khora VR – världens första VR-butik som har öppnat i Köpenhamn – att utveckla prisvärda kameror som kan spela in i 360-graders video i 3D. Det finns väldigt få sådana i dag och det är otroligt dyra.

Målet är att det ska bli lättare för användarna att skapa VR-innehåll.

Ett annat område som man kommer att satsa mycket på de närmaste åren är utveckligen av VR-ljud. Ljudtekniken som stöder det virtuella universumet är fortfarande bara på en outvecklad nivå. I framtiden ska ljudet följa bilden och skapa en bättre totalupplevelse.

Starta VR-äventyret med papper

De flesta virtual reality-system är fortfarande relativt dyra och för att de ska kunna fungera på bästa sätt krävs det också en väldigt bra dator.

Därför kan det vara smart att starta med något annat än ett par Oculus Rift. De billiga pappersglasögonen som du kan köpa på nätet eller tillverka på egen hand ger en riktigt bra inblick i vilket slags universum virtual reality är.

Det enda som behövs är en relativt ny smartmobil och laddar ned en av alla appar. Ha det så trevligt!