Så kan du hjälpa forskarna

Rita ut kopplingarna mellan hjärnans celler, hitta nyfödda solsystem på bilder från rymden eller räkna fåglar och kartlägg hur klimatet påverkar deras migration. Appar och spel gör det kul att vara amatörforskare – och forskarna behöver din hjälp.

EyeWire är ett spel där man får poäng för att rita kopplingar mellan nervceller.

© Courtesy of the USC Laboratory of Neuro Imaging and Athinoula A. Martinos Center for Biomedical Imaging, Consortium of the Human Connectome Project – www.humanconnectomeproject.org

Hjälp till att leta efter nya solsystem

© Disk Detective

Solsystem bildas av enorma moln av gas och damm som roterar som platta skivor runt nya stjärnor.

I ett försök att hitta unga stjärnor sände Nasa år 2009 upp rymdteleskopet Wise. Med sina infraröda kameror har Wise nu tagit miljontals bilder av okända objekt. Vissa av dem kan vara nya solsystem medan andra är galaxer, asteroider eller dammoln.

Datorer är inte så bra på att skilja mellan dessa olika objekt, så Nasa behöver amatörforskare som kan analysera bilderna.

Över 30 000 personer deltar i projektet, där man bland annat har upptäckt det framväxande solsystemet HD 74389, en stjärna med en tillhörande vit dvärg 360 ljusår bort.

Detta ska du göra:

Du får se cirka tio bilder av ett lysande objekt tagna med olika teleskop i flera infraröda våglängder.

Sedan ska du titta noga på bilderna och med ett klick berätta om det är mer än ett objekt, om det är runt eller om det är centrerat mitt i bilden.

Nasa använder svaren för att avgöra vilka objekt som är framväxande solsystem.

Klicka här för att komma i gång!

Måla hjärnans neuroner i 3D

© EyeWire.org

Människans hjärna består av närmare hundra miljarder nervceller som förgrenar sig i ett nätverk med biljontals kopplingar.

Att kartlägga alla nervceller är en enorm uppgift. Därför har en forskargrupp skannat tunna skivor av en hel hjärna med hög upplösning och utvecklat ett spel där man färglägger nervcellerna.

Över 250 000 personer har testat spelet och deras resultat har bland annat använts för att kartlägga synsinnets nervvägar.

Detta ska du göra:

På spelets högra sida ser du ett tvärsnitt av hjärnan. Genom att vrida på en
tärning på andra sidan ser du tvärsnittet från alla sidor.

När du skrollar upp och ner ser du tvär­ snitten ovanför och under.

På så sätt ska du följa och färglägga konturen av en hel neuron. Ju längre du följer neuronen, desto fler poäng får du.

Klicka här för att komma i gång!

Räkna fåglar och kartlägg klimatförändringar

© Shutterstock

Forskare vid Cornell University i USA har utvecklat appen eBird, ett
av världens hittills mest framgångsrika medborgar­ projekt.

Över 300 000 deltagare runtom i världen har gjort över en halv miljard observationer av 10 372 fågelarter.

Amatörforskarnas uppgifter visar var fåglarna befinner sig samt hur många de är vid olika årstider och tidpunkter på dygnet.

Informationen har hjälpt forskarna att studera fåglarnas migrationsmönster, förändringar i populationerna och naturvårdsprojekt och deras forskningsresultat har publicerats i hundratals vetenskapliga artiklar.

År 2017 använde amerikanska forskare siffror från eBird för att förutsäga hur klimatförändringarna i framtiden kommer att påverka fågellivet. Andra forskare har med hjälp av eBird pekat ut områden där fredning av fåglar skulle få störst effekt.

Detta ska du göra:

I appen knappar du in var du har tänkt ge dig ut på fågel­ skådning.

Då får du en lista över alla fågelarter som tidigare har observerats i området och kan bland annat se när på året det är störst chans att se en viss art och var den har observerats.

För att ge en så rättvisande bild av populationerna som möjligt ska du kryssa för alla fåglar du ser, inte bara de mest intressanta arterna.

SÄTT I GÅNG: Ladda ner appen eBird.