Shutterstock
Diskmaskin

Ny typ av diskmaskin kan rengöra tallrikarna på 25 sekunder

En prototyp av en ny futuristisk diskmaskin kan diska och få bort bakterier på smutsig disk på rekordtid utan diskmedel.

Om du tycker att elräkningarna är lite för dyra för tillfället är nog en prototyp av nästa generations diskmaskiner med ångborttagning av smuts och bakterier något för dig.

Tyska forskare bakom en ännu inte tillverkad diskmaskin har testat sig fram till en diskmaskin med traditionellt utseende och höga ångtemperaturer som kan rengöra tallrikar under tryck på mindre än 25 sekunder, till skillnad från en vanlig diskomgång som kan ta upp emot flera timmar.

I en studie, som har publicerats i den referatgranskade forskningstidskriften Physics of Fluids, beskriver forskarna att uppfinningen av kemikaliefri diskning i ett nafs har stor potential för restauranger, sjukhus och hotell – och i hushåll, skulle man kunna tillägga.

Så här ska diskmaskinen byggas

Du ska dock inte räkna med att tallriksångkokaren hamnar under julgranen i år – eller ens nästa år. Hittills har maskinen bara utvecklats i en datormodell.

Det har dock lett till att forskarna från de tekniska universiteten i München respektive Dortmund har kunnat simulera och lösa utmaningar med el-, vatten- och diskmedelsförbrukning i ett svep.

Den digitala prototypen avslöjar bland annat att framtidens diskmaskin ska byggas som en låda med rejäla sidoväggar och toppöppning samt ha ett ångmunstycke installerat i botten.

När en tallrik placeras över munstycket och under ett tryck på 10 bar – vilket motsvarar trycket 100 meter under vatten – samt värms upp till 180 grader från det snabbpumpande munstycket försvinner smuts och bakterier i 99 procent av fallen.

Som jämförelse har slovenska forskare tidigare visat att det finns bakterier i 100 procent av alla använda diskmaskiner.

Använder överhettad ånga

I den tyska blixtdiskmaskinen kommer ångan med hög hastighet och är överhettad, vilket innebär att ångan värms upp över avdunstningspunkten för att döda bakterier.

Den höga hastigheten på ångan genererar även stötvågor inuti den digitala diskmaskinen, och vågorna samverkar med den överhettade ångan.

Detta gör att den överhettade ångan frigör sin latenta värme, vilket i sin tur ökar rengöringseffekten.

Med hjälp av simuleringsdata kan forskarna optimera designen av diskmaskinens verkliga 3D-design fram till dess att den ska byggas.

Hittills har forskarna simulerat diskningen av en tallrik där smutsen försvinner på mindre än 25 sekunder i det som forskarna kallar nästa generations diskmaskiner.

De nämner också att designen kan optimeras med flera ångmunstycken så att diskmaskinen inom några år tvättar och desinficerar en hel rad tallrikar på mindre än en halv minut.

Trendigt med hushållsrobotar

Om du inte nöjer dig med en snabb ångdiskmaskin har techuniversitetet MIT och företag som Dyson och Samsung de senaste åren utvecklat olika slags robotar för att hjälpa dig med disken och även andra uppgifter runt i huset.

Här kan du till exempel se hur Samsungroboten både kan fylla diskmaskinen och hjälpa till där hemma genom att använda artificiell intelligens för visuell igenkänning av smutsiga tallrikar.

Dessutom har teknikföretaget Dishcraft byggt en diskmaskinsrobot som är designad för att verkligen ta hand om disken.

Den kan plocka upp till hundra tallrikar med sina robotklor och skrubba rent och fint av sig själv som en traditionell diskmaskin, som precis som alla andra robotar i dag använder diskmedel och vatten.