Hörlurar gör dig flerspråkig

Det är som hämtat ur en science fiction-film. En liten pryl i örat och plötsligt kan du prata och förstå franska, arabiska och mandarin. Men framtiden har blivit verklighet och kan köpas nästa månad.

Pixel Pods

Nya hörlurar gör det möjligt för dig att förstå och bli förstådd på 40 språk.

© Google

Föreställ dig en framtid där du inte behöver öva utan omedelbart kan 40 språk. Den framtiden kan Google sälja till dig redan nästa månad.

Förra veckan presenterade it-jätten trådlösa hörlurar, Pixel Buds, som kan översätta språk direkt i ditt öra.

De som gillar scifi-kultklassikern Liftarens guide till galaxen kommer nog att tänka på Babelfisken som man kan placera i örat och som gör det möjligt att förstå alla språk i universum.

Google "nöjer sig" med att ge dig tillgång till 40 av de mest använda språken i världen.

Översätter i 'realtime'

Pixel Bud aktiveras med ett tryck på den högra hurluren och en önskan: "Hjälp mig att prata franska" och därefter översätter den vad du hör direkt in i ditt öra när människor pratar med dig på franska... eller japanska... eller arabiska.

När du svarar på svenska översätter den dina ord och spelar upp dem högt från högtalaren i den nya Pixel 2-hörluren.

Gammal teknik i ny kostym, men...

Tekniken bygger på Googles användargenererade Translate-ordbok och mjukvara för röstigenkänning som är installerad i hörlurarna och därför inte kräver tillgång till internet under användning.

Översättningstekniken är inte ny. Redan i dag går det att ladda ned appar som kan översätta dina ord.

Det nya är att de 40 språken är tillgängliga i ditt öra genom ett enkelt tryck och att det fungerar i ett sådant tempo som kan användas i verkligheten.

I nedenstående film kan du se hur snabbt den fungerar.