Coolaste julklapparna 2015
Har du inte köpt alla årets julklappar till ungarna eller dig själv än ska du läsa det här. Vi utser årets 6 häftigaste julklappar till pryl- och teknikintresserade barn och vuxna med barnasinnet i behåll.

Årets titt under granen behöver inte leda till ett antiklimax av mjuka paket från avlägsna släktingar. När det gäller julklappar är 2015 faktiskt ett år med den största prylpotentialen på länge.
Urvalet av intelligenta robotar, surfplattor till stora och små, nyskapande och interaktiva spel, och inte minst drönare är sagolikt.
Utan vidare dröjsmål presenterar vi Illustrerad Vetenskaps topplista över de häftigaste julklapparna du kan få – eller ge – i år:
6. i-Que Intelligent Robot

I kategorin leksaker som kan ge svar på tal leder den rödvita robotliknande dockan i-Que. Robotliknande därför att det snarare är en könsneutral version av "My Friend Cayla"-dockan, som har varit en stor succé.
Det ofattbart coola med i-Que är att den kan interagera med ungarna på ett flytande och naturligt sätt – om den är ansluten till en Android eller iOS-enhet. Då får i-Que nämligen tillgång till internet.
Utan uppkoppling är i-Que bara en plastdocka med ett par fräcka moves till överpris. Men om den ansluts till en enhet får barn från 5–6 år en taligenkännande, allvetande (i-Que hittar barntillåtna svar på ungarnas frågor online) och dansande vän att leka med.
i-Que finns att köpa överallt från 648 kronor.
5. WowWee MiPosaur

En fantastiskt underhållande robot kombinerad med en dinosaurie. Det är win-win för alla som har kvar barnasinnet.
Den lilla välbalanserade krabaten kan jaga sin trackboll och den kan reagera på gester eller på ryck i svansen. Och så har den precis rätt kombination av coolhet och gullighet.
Bäst av allt är att MiPosaur kan styras via en app i Android eller iOS, vilket utvidgar repertoaren med spel och möjligheten att belöna MiPosaur.
Barn under 13 år får ut mest av MiPosaur – även om de inte har en egen telefon eller surfplatta att styra robotdinosaurien med.
WowWee MiPosaur finns att köpa från 1 379 kronor.
4. LEGO Dimensions

I kölvattnet på den enorma framgången konsolspel som Skylander och Disney Infinity har fått, lanserar nu LEGO i samarbete med Warner Bros. sin version av genren, LEGO Dimensions.
Och det fungerar. Till och med riktigt bra. Den varierade LEGO-världen kopplad till ett flertal kända karaktärer från andra håll i underhållningsvärlden – som Simpsons och Tillbaka till framtiden – är ett jätteplus.
I grund och botten känner man igen konceptet med ett startpaket och tillköp av olika fysiska karaktärer, som kommer med sina egna unika utvidgningar av spelet. LEGO gör det bara med mer stil och finess.
Åldersrekommendationen ligger på 7–14 år, men du kan lugnt slå in det till din femåring, om spelkonsolen redan finns hemma. Spelkonsolen ska i det här fallet vara en PS3, PS4, Nintendo Wii U, Xbox 360 eller Xbox One.
Startpaketet går att köpa för 999 kronor, medan diverse Level-, Team- och Fun-paket kostar dig ytterligare 129–299 kronor styck.
3. Parrot Airborne Night - SWAT

Har du inte kapitulerat och köpt en drönare än, så har du chansen nu. Ge dig själv en i julklapp eller ge bort en till barnen och låna den då och då.
Och när det gäller drönare som är värda pengarna finns det inte många som kan mäta sig med Parrots minidrönare, som finns i flera olika varianter – körande eller flygande.
Vår favorit är den läckra "Airborne Night - SWAT". Den ser inte mycket ut för världen, men utöver fantastiska flygegenskaper är den utrustad med kraftiga lampor och en kamera att filma flygningarna med. Och så är den designad för att också kunna användas inomhus!
Airborne Night är det rätta och ekonomiskt försvarbara nybörjarvalet – även om man upptäcker att drönare inte är något att hänga i granen trots allt. Och om inte ungarna är begeistrade, så blir det ju din, eller hur?
Du får en tiominuterstur i luften på en timmes uppladdning.
Parrot Airborne Night finns att köpa från 1 290 kronor.
2. Dash and Dot

I en lite exklusivare kategori hittar du robotduon Dash och Dot, som är årets bästa kombination av rolig lek och inlärning. Och det kostar förstås extra.
De två små ljusblå gulliga klotdjuren – den stora Dash och den lilla Dot – är dock värda pengarna. För det här är verkligen avancerade leksaker som spelar i en annan division än de flesta konkurrenter.
Kombinerat med en smartenhet – Android eller iOS – kan Dash och Dot programmeras att lösa en rad uppgifter, vilket är det som gör det ljusblå robotparet så fascinerande. Det är ett nöje som varar länge, eftersom möjligheterna är så absurt många.
Det innebär att barnen lär sig en hel del programmering och logisk problemlösning i sällskap med Dash och Dot. Och även de rekommenderas till barn från 8 år, så bör inte 6–-7-åringar gå miste om upplevelsen – om du söker julklappar till barn i den åldern.
Priset är dock ett stort minus och det är anledningen till att Dash och Dot "bara" kniper en andraplats.
Dash and Dot grundpaket finns att köpa för 2 860 kronor, men om du vill har fullt utbyte av möjligheterna bör du satsa på Dash and Dot "Wonderpack" i stället, och den ligger runt 3 560 kronor.
1. BB-8 by Sphero

Hela världens nya Star Wars-älskling och antihjälte, BB-8, måste vara årets absoluta måste av teknikleksaker.
Det är fantastiska Sphero, som med sina befintliga robotklot helt naturligt har gett sig i kast med BB-8 droiden från den nya Star Wars-filmen, "The Force Awakens", och resultatet är häpnadsväckande.
Lilla BB-8 kan styras antingen med verbala kommandon som till exempel order att patrullera ett område. Eller så kan den styras via en app i Android eller iOS, som tillåter att BB-8 kontrolleras via Bluetooth med en räckvidd på 30 meter.
Det uppladdningsbara batteriet klarar en timmes intensiv lek, laddningsstation medföljer och BB-8 är tillverkad av så solid plast att hållbarheten är på topp. I praktiken betyder det att BB-8 tål att gå in i väggar och falla utan att få några skråmor.
Det enda lilla minuset är att BB-8 inte är så förtjust i mattor, men totalt sett är det en fantastisk leksak för alla barn från 5 år och uppåt.