Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Därför slår metall gnistor i mikrovågsugnen

Om du någon gång har glömt att ta av aluminiumfolien från tallriken innan du satte in den i mikrovågsugnen, har du säkert också drabbats av panik när du plötsligt såg eldflammor och hörde höga ljud? Vi ger dig svaret på varför.

Shutterstock

En mikrovågsugn värmer maten genom att utsända elektromagnetiska vågor. Vågorna skapar ett elektriskt fält som byter riktning flera miljarder gånger i sekunden.

Svängningarna får så kallade polära molekyler med olika elektrisk polaritet i ändarna – exempelvis vatten – att röra sig. Molekylerna värms upp av de mycket snabba riktningsbytena.

VIDEO: Se hur snabbt aluminiumfolie börjar slå gnistor

Der går ikke mange sekunder, efter at mikroovnen er tændt, før stanniolen bliver fanget af en flamme.

Se upp med vad du sätter in i mikron

Till skillnad från vatten kommer metallmolekyler i regel att reflektera mikrovågorna snarare än att absorbera dem, men svängningarna i det elektriska fältet kan göra att det går en ström genom metallen.

Om metallföremålet är tillräckligt stort och tjockt – exempelvis en sked – kommer strömmen att generera värme som absorberas, men om det är tunt och spetsigt som en gaffel, kan strömmen samla sig i ändarna och "hoppa ut" som en gnista.

Brännbart material i ugnen kan antändas och smälta ugnen invändigt.

© shutterstock & youtube

Fem saker du aldrig får sätta in i mikrovågsugnen

Förutom aluminiumfolie finns det ett par saker du absolut måste undvika att stoppa in i mikrovågsugnen.

 • 1. Köttförpackningar

  Ett köttråg är ofta tillverkat av frigolit som troligen smälter av ett besök i mikron. Så flytta över ditt kött till en tallrik eller liknande innan du värmer det.

 • 2. Plastfolie

  Plastfolie är en extra tunn plast, som smälter om den värms upp. Det finns dock en del varianter som är specialtillverkade för mikrovågsugnen – men tänk på att först kolla förpackningen, så att du är helt säker på att den tål värme.

 • 3. Bestick

  Bestick kommer som all annan metall att förstöra ugnens mikrovågsfunktion.

 • 4. Porslin

  Skålar, fat, tallrikar, koppar och liknande som är gjorda av porslin kan gå sönder om de utsätts för mikrovågsugnens värmevågor. Porslinservisen kan ha sugit upp fukt under disken, vilket kan få den att spricka i mikrovågsugnen.

 • 5. Melaminplast

  Skålar och annat som är tillverkade i den härdade plasten melamim tål inte den höga värmen från en mikrovågsugn. Så välj någon annan skål till uppvärmningen, om du är glad för din skål i melamin.

Läs också:

Teknik

Nasas överljudsplan lyfter nästa år

2 minuter
Prylar

4 coola virtual reality-prylar

0 minuter
Prylar

Transportabel solugn till picknicken

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj