Armband avslöjar din promille

En ny bärbar alkoholtestare mäter din promille och skickar den direkt til din mobiltelefon. Mätningen görs i en diskret armbandssensor – och involverar ditt svett.

alkoholtester TOP

Du har fått i dig ett par öl för ... öööh ... en stund sedan och nu undrar du om du kan köra hem.

Som tur är visar din mobiltelefon att alkoholkoncentrationen i ditt blod ligger under de 0,2 promille som er gränsen för rattfylleri i Sverige.

Så blir verkligheten med de nya alkoholmätarna från USA.

Alkoholmätare mäter etanol i svett

Företaget BACtrack har tagit fram ett armband med en elektrokemisk sensor som mäter etanolkoncentrationen i ditt svett och skickar den vidare till din smartmobil.

Där räknar en algoritm om etanolvärdet till alkoholinnehållet i ditt blod.

VIDEO: Se uppfinnaren gå igenom de nya alkoholmätarna.

Eftersom det tar 45 minuter för etanol att arbeta sig igenom huden får du först ditt promillevärde med trekvarts försening.

I gengäld är alkoholmätaren något mer elegant att springa runt med än en gammaldags alkoholmätare.

Miljonpremie tilldelat alkoholmätare

Alkoholarmbandet har vunnit första pris på motsvarande 1,7 miljoner kronor i en tävling som utlysts av amerikanska National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA).

Uppgiften var att utveckla en alkoholmätare som både var bärbar, användarvänlig, diskret och med bra design.

NIAAA hoppas att uppfinningen kan förbättra övervaka till exempel sjukhuspatienter och försökspersoner precis som vanliga människor får bättre möjligheter för att på egen hand ha koll på sina alkoholvanor.

Den nya alkoholmätaren är ännu bara en protoyp, men BACtrack räknar med att ha ett begränsat antal armband ute på marknaden i slutet av 2016.