Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nytt material ger världens bästa isolering

1 400 graders värme under en vecka. Den belastningen klarade ett nytt isoleringsmaterial som har tagits fram vid University of California. Materialet tål både högre värme och snabbare temperaturväxlingar än något annat material.

Forskare vid University of California i USA har utvecklat ett nytt superlätt isoleringsmaterial som tål både högre värme och snabbare temperaturskiften än ­något annat känt material.

Det nya materialet är en så kallad aerogel som består av små luft­fickor och som skiljs åt av atomtunna väggar.

Aerogel är inte någon ny uppfinning, men i den nya typen är isoleringsförmågan betydligt större. Väggarna mellan fickorna består av två keramiska skikt som fungerar på samma sätt som de två lagren glas i en termoglasruta och leder därför mindre värme från ficka till ficka.

Forskarna skapade den nya aerogelen genom att bygga vidare på erfarenheter med materialet grafen som har två­dimensionella strukturer av kolatomer, det vill säga plattor av kol som är bara en atom tjocka. ­Grafenplattorna kan sättas samman i en tredimensionell struktur men tål inte stark ­värme.

Därför utnyttjade forskarna den tredimensionella grafenstrukturen för att bygga ett skelett som de påförde det keramiska materialet, varefter de brände bort skelettet. Kvar fanns den nya keramiska aerogelen.

Kan bli värdefullt inom rymdfart

Forskarna testade framgångsrikt materialet i 500 cykler, i vilka temperaturen skiftade mellan -198 och 900 grader. Aerogelen klarade också långvarig värmepåverkan då den under en vecka utsattes för 1 400 grader.

Det nya isolerande materialet kan bli särskilt värdefullt för rymdfarten där sonder och satelliter måste skyddas mot de temperaturväxlingar som förekommer när en del av en rymdfarkost rör sig från skugga till direkt solbelysning.

Läs också:

Sjukdomar

ÖVERBLICK: Coronaviruset i siffror och grafik

7 minuter
Solsystemet

Nyupptäckt planet tvingar astronomer att revidera gammal teori

3 minuter
Sjukdomar

Coronaviruset uppdatering: Få en överblick här

35 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj