I takt med att temperaturerna stiger över hela världen kommer behovet av energikrävande luftkonditioneringssystem troligtvis att öka.
Men nu har forskare från Massachusetts Institute of Technology hittat en innovativ lösning som kan förlänga hållbarheten på livsmedel och kanske komplettera världens många kylsystem – helt utan användning av el.
Kan tredubbla hållbarheten
Systemet bygger på tidigare studier och kombinerar så kallad strålningskylning och evaporativ kylning (avdunstningskylning) i en liten panel som påminner om en solcell.
Panelen kan sänka temperaturen med upp emot 9,3 grader jämfört med temperaturerna i omgivningen och placeras antingen ovanpå eller bredvid det som ska kylas ned – exempelvis en låda med mat eller medicin.
På så sätt kan systemet enligt forskarna användas för att lagra mat upp till 40 procent längre under fuktiga förhållanden och tredubbla lagringstiden i torra miljöer.
Forskarna tror också att det kan användas för att kyla det vatten som används i luftkonditioneringssystem och på så sätt minska behovet av el.