Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Third Thumb - UCL

Ny robottumme påverkar hjärnans uppfattning av handen

Nu har en grupp forskare uppfunnit en robottumme som gör det möjligt att utföra uppgifter med en hand som tidigare krävde två händer.

UCL

Nu har en grupp forskare uppfunnit en robottumme som gör det möjligt att utföra uppgifter med en hand som tidigare krävde två händer.

Robotfingret är utskrivet i 3D och placeras bredvid lillfingret. På så sätt har användaren två tummar på varje hand, vilket gör det möjligt att exempelvis skala en banan med bara en hand.

Robottummen styrs med hjälp av trådlösa sensorer som placeras under stortårna. Varje sensor styr en bestämd rörelse handen. Genom att belasta sensorerna kan man styra robotfingret.

Men den 3D-printade tummen är inte bara en smart pryl, den ger oss även viktig kunskap om hur människohjärnan kan anpassa sig.

Forskningen visar att hjärnan anpassade sig efter endast fem dagars träning, vilket gjorde att försökspersonerna i större utsträckning upplevde att robottummen var en del av deras kropp.

En vecka efter försöket avslutats hade dock förändringarna avtagit avsevärt. Detta indikerar att robottummens effekt på hjärnan knappast är långvarig. Forskare behöver dock undersöka detta ytterligare för ett definitivt avgörande.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj