Ny mystik runt nedskjuten luftballong

Experter pekar ut varför ballongens förmåga att byta riktning är så väsentlig i diskussionen om nedskjutningen.

När ett amerikanskt stridsflygplan sköt ned en kinesisk luftballong utanför den amerikanska östkusten vid delstaten South Carolina lördagen den 4 februari 2023, följde de alla regler enligt amerikanska myndigheter.

Nedskjutningen skedde med president Joe Bidens godkännande efter att ballongen har flugit in över ett flertal militära anläggningar i stora delar av Nordamerika – för att samla in oskyldiga data sades det.

Den omedelbara reaktionen från amerikanerna har emellertid lett till häftig kritik från kinesiskt håll. Kineserna hävdar att det rörde sig om en väderballong, som hade till syfte att samla in information om vädret i civil regi och inte någon så kallad "spionballong".

Ord står mot ord

Medan ordkriget rasar mellan de båda stormakterna, så säger sig amerikanerna ha hittat bevis för att det inte var en civil farkost.

"Vi vet att den skulle användas till övervakning, att den var kinesisk och att den hade förmåga att manövrera", säger Patrick Ryder, brigadgeneral i det amerikanska luftvapnet, i ett pressmeddelande från Pentagon.

Och just förmågan att manövrera tyder på att det inte var en helt vanlig luftballong, säger en expert på området.

"Jag känner bara till ballonger som rör sig upp och ned och dem som inte alls går att manövrera, utan som bara följer med vinden", säger professorn John Villasenor, som forskar i elektronik vid University of California i USA, till Scientific American.

Luftfärd i skarp kontrast

Det är dock inte enbart dess manöverskicklighet som urskiljer "spionballongen" från vanliga väderballonger.

Enligt The Weather Channel befinner sig de så kallade väderballongerna sällan i luften mer än ett par timmar åt gången, vilket inte alls stämmer med den så kallade spionballongen, som befann sig i luften i flera dagar.

Dessutom var den markant större än vanliga väderballonger, meddelar tv-stationen.

Trots beskyllningarna om övervakning står kinesiska myndigheter fast vid att den nu nedskjutna spionballongen i själva verket var en väderballong.

I och med det diplomatiska gnisslet ställde den amerikanske utrikesministern, Antony Blinken, in sitt planerade Kinabesök helgen innan.