Ny algoritm avslöjar dina hetaste drömmar

Chefredaktören har fått en helt ny algoritm, som har pekat ut de tio artiklar du tycker är mest spännande! Eller...? Ta reda på om algoritmen är snett på det, och hjälp chefredaktören att få has på en artikel som fortsätter att hemsöka honom – den handlar om en mycket speciell kroppsdel.

Om du läser dessa rader, så vet jag det redan. Jag vet också vem du är! Det vill säga, jag vet inte vad du heter, men jag vet var i landet du bor.

Jag vet hur många artiklar du läser – hur långt du läser i dem och hur ofta du besöker oss. Jag vet också om du har kommit hit via ett nyhetsbrev eller via Facebook – samt om du föredrar att läsa eller lyssna på artiklarna.

Som du förstår, så känner jag dig ganska väl, trots att vi aldrig har träffats. Därför är det inte mer än rätt att du också vet vem jag är, och varför jag "övervakar" dig.

Mitt namn är Sebastian Relster, chefredaktör på Illustrerad Vetenskap, och jag vill skynda mig att tillägga att vi självfallet inte samlar in eller sparar några känsliga personuppgifter om dig.

De data vi samlar in handlar inte om dig som person, utan som prenumerant på Illustrerad Vetenskap. Du har visat oss tilltro genom att betala för en prenumeration, och då vill jag återgälda tilliten genom att sätta dig in i hur vi använder uppgifterna när vi skriver våra artiklar och hur vår nyutvecklade algoritm är uppbyggd.

Samtidigt presenterar vi tio historier, som algoritmen anser att du och våra övriga prenumeranter tycker är mest spännande. Håller du med algoritmen? Det upptäcker vi till slut, då jag också avslöjar vilken artikel som hela redaktionen hoppas snart konkurreras ut från tio i topp-listan.

Låt oss börja med nummer tio och nio på algoritmens topplista, i vilka parasiter respektive klimakteriet spelar huvudrollerna:

Artikel nummer 10 är inget för känsliga själar. Du är aldrig ensam!:

Artikel nummer 9 skänker hopp till medelålders kvinnor ... och män!:

Varje gång vi besöker en webbsida, kartläggs våra förehavanden ned i minsta detalj. Ägaren av webbplatsen kan i sina dataverktyg analysera olika digitala skvallerbyttor – så kallade mätvärden. Samtliga mätvärden avslöjar detaljer om användarens beteende, men de har sina begränsningar.

Mätvärdet "sidvisningar" – page views – kan exempelvis tala om hur många artiklar du öppnar och läser. Men det kan inte stå ensamt, för om du öppnar massor av artiklar, men inte läser dem i sin helhet, så måste du ha förlorat intresset på vägen. Artikeln ska inte bara öppnas, utan även läsas.

Vi fortsätter med algoritmens favoriter. Tydligen vill våra prenumeranter gärna läsa om sex och husdjur – men givetvis inte i samma artikel!

Artikel nummer 8 ger vetenskaplig vägledning till ett gott sexliv:

Nummer 7 på listan avgör den urgamla kampen mellan katt- och hundägare:

Jag kan faktiskt se om du läser hela artikeln till slutet eller avslutar efter exempelvis en fjärdedel. Det förstnämnda är självfallet målet, men det är inte heller bra om du läser igenom alla artiklar i sin helhet, men bara läser två artiklar i månaden, för då har jag inte levererat tillräckligt många artiklar som har fångat ditt intresse.

Måttenheterna, våra mätvärden, kan med andra ord inte stå ensamma. De måste vägas och sättas i relation till varandra, så att vi kan jämföra artiklar på tvären. In på scenen träder då vår nya algoritm, som samlar in just flera mätvärden och sammanställer dem till ett enda värde.

Så snart du besøker en nettside, som den til Illustrert Vitenskap, blir atferden og vanene dine registrert og sporet.

©

Dina läsvanor avslöjas av olika sorters skvallerbyttor

Öppnade du rutan ovanför, som förklarade mätvärden? Det hoppas jag, för den interaktionen belönas också av algoritmen.

Som abonnent har du også adgang til en app, hvor du nemt kan tilgå og høre artiklerne oplæst. Hvad nu, hvis du bruger det meste af din tid i appen? Det skal algoritmen også tage højde for.

Og sådan kobler vi stadig flere metricer og måleenheder til algoritmen, indtil den er så forfinet, at den på flere niveauer afspejler, hvad du egenlig synes om en artikel.

I midten af top-10-listen finder vi levende døde og mundbind.

Artikel nummer 6 avslöjar hur vi lever vidare efter döden:

Artikel nummer 5 avlivar myter om munskydd:

Algoritmen kan mycket snabbt avgöra diskussioner om huruvida en artikel är populär bland prenumeranter eller inte. Om algoritmen ger ett lågt betyg, läste du säkert inte igenom artikeln, medan ett högt betyg vittnar om att du fann innehållet underhållande.

Jag kommer självklart att följa med i om den här artikeln ligger över eller under genomsnittet. Och du skulle göra mig en stor tjänst genom att läsa vidare, eftersom jag annars kommer att få höra en och annan spydighet här på redaktionen.

”Du skulle göra mig en stor tjänst genom att läsa vidare, eftersom jag annars kommer att få höra en och annan spydighet här på redaktionen.” Sebastian Relster, chefredaktör, Illustrerad Vetenskap

Om du läser dessa rader har du faktiskt hängt med i omkring sju minuter, så jag hamnar redan högt enligt vissa märtvärden. Men håll lite längre ännu! Du ska också ta reda på hur vi använder algoritmen till att skapa mer av ditt favoritinnehåll, och så ska du förstås få veta vad den artikel som har fått högst popularitetssiffror under de senaste sex månaderna handlar om – och vilken artikel jag gärna skulle se kastas ut från listan.

Nedräkningen fortstter med Marianergravens mysterier och en instabil vulkan:

I artikel nummer 4 besöker vi märkliga varelser på världens djupaste plats:

Nummer 3 på listan handlar om Etna, som är på väg att sjunka ihop under sin egen vikt:

Vi på redaktionen har en ganska god uppfattning om vad du vill läsa. Tror vi i alla fall. Men med vår nya algoritm har vi nu fått möjligheten att jämföra vår magkänsla med kalla falta. Vad har de tio artiklar som har listats upp i den här artikeln gemensamt? Vad är det som gör att just de ligger på topp-10 och inte några andra? Är det längden, ämnet eller sättet på vilket de berättas?

Om vi kan känna igen några mönster kan vi också bli bättre på att skapa de innehåll du tycker om.

Tio i topp-listan avslöjar att våra inloggade besökare gärna läser om sig själva – om kroppen, om sjukdomar och sex. Ett gammalt journalistiskt talesätt säger att sex, våld och avföring alltid säljer, och de ämnena intresserar förstås oss också. Vi människor är ju alla ganska lika varandra.

Du är förstås nyfiken på samma saker som alla andra, men du vill inte ha lättviktig information. Tyngden och dokumentationen måste finnas där.

Och ändå! För de topprankade artiklarna om – ska vi säga kroppsnära ämnen – är grundliga och innehåller massor av vetenskaplig tyngd. Det säger mig att du förstås är nyfiken på samma saker som alla andra människor, men du vill inte ha lättviktig information. Tyngden och dokumentationen måste finnas där.

Apropå tyngd kan också se att du kan ta in mycket information – så länge vi berättar en bra historia. Artikeln om döden (nummer 6) och Marianergraven (nummer 4) är exempelvis betydligt längre än genomsnittet.

Om vi utvidgar listan till att omfatta topp-20 (du hittar nummer 11 till 20 längst ned i artikeln) kommer vi in på ämnen som vikingar, Hyperloop och vulkaner, och en topp 50-lista innehåller alla de ämnesområden som vi ägnar oss åt. Men rymdfart och astronomi är däremot så gott som obefintliga.

Det skulle kunna tyda på att du inte är så intresserad av fynd av exoplameter och Nasas nya planer på att erövra månen, som vi tror. Stämmer det? Tala gärna om vad du tycker:

SNABB OMRÖSTNING:

Jag kan också se att genomsnittslängden på våra tio i topp-historier ligger på 1494 ord, och nu närmar sig denna artikel gränsen för hur länge jag kan tillåta mig att ta din uppmärksamhet i anspråk. Det är nog dags att avslöja de två vinnarna:

De två mest populära artiklarna på vår tio i topp-lista besvarar båda en mycket viktig fråga.

Artikel nummer 2 ger svar på allt det du inte vågar fråga om:

Den mest populära artikeln på tio i topp-listan låter dig komma narcissisten inpå livet:

Och så har vi kommit fram till den artikel jag så gärna skulle se slås ut från tio i topp-listan: penisartikeln (som den kallas på redaktionen), som ligger på listans andra plats.

Artikeln har tyngd, är väl skriven och vetenskapligt förankrad, så jag har inget att säga om kvaliteten. Men den har hemsökt våra popularitetslistor för länge. Och att den nu går och erövrar andraplatsen i vår nya, avancerade tio i topp-lista är en krigsförklaring. Nu måste den bort från listan. Och det enda sättet att uppnå det är genom att skriva tio artiklar som är mer populära än den.

Och det är skälet till att jag övervakar dig. Jag vill skapa fler artiklar som du tycker är så spännande att jag slipper penisartikeln!

Problemet är att när jag nu har gjort dig uppmärksam på penisartikeln krävs det näst intill en övermänsklig ansträngning från din sida att INTE klicka in på den – eller de övriga artiklarna på topplistan. Men om du gör det, så belönas algoritmen och då hamnar de igen på tio i topp-listan ... och så vidare. Om algoritmen är för enkel, så riskerar vi att den blir självbekräftande och att vi utvecklar tunnelseende.

Därför kan vi inte överlåta allt åt våra algoritmer. Formeln bakom måste hela tiden utmanas och det har du nu chansen att göra. Nedan kan du rangordna dina tre favoritartiklar. Jag ska hålla koll på dina svar!