Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nu kan ubåtar sända till flygplan

En ny miniradar ska göra det möjligt för ubåtshydrofoner att kommunicera med radarn i flygplan.

Shutterstock

I många år har teknikerna kliat sig i huvudet när de tänkt på att ubåtar inte kan kommunicera med flygplan, men det har forskare vid MIT i USA nu hittat en lösning på.

ubåd fly radar

En ny, känslig radar upptäcker även ytterst små krusningar på vattenytan. Det innebär att flygplan snart kan avläsa sonarsignalerna från ubåtar med hjälp av havsytan.

© Shutterstock & Ken Ikeda

Vattenytan översätter sonarsignaler till radar

En ny, känslig radar upptäcker även ytterst små krusningar på vattenytan. Det innebär att flygplan snart kan avläsa sonarsignalerna från ubåtar med hjälp av havsytan.

  • Ljud stiger mot ytan

    Ljudimpulserna från ubåten skapar tryckvågor upp mot havsytan.

  • Ytan rör sig

    Tryckvågorna får ytan att bukta upp en smula.

  • Radar läser av vattenytan

    Radarimpulser reflekteras av ytan, och även små förändringar i avståndet mellan planet och ytan registreras.

Hur fungerar det?

Ubåtar skickar ut ljudvågor, som utan problem färdas genom vatten, medan flygplan använder radarvågor, elektromagnetiska vågor som fungerar i luft. Därför har
vattenytan varit en ogenomtränglig mur.

Forskargruppen vid MIT har utvecklat en metod som kan “översätta” sonarens ljudvågor till signaler som kan avläsas med en radarmottagare. Deras princip bygger på att utnyttja en radar med våglängder som är mycket kortare än de traditionella – en så kallad millimeterradar.

Millimeterradarn kan registrera de små krusningar på vattenytan som uppstår när ljudvågor från ubåten träffar den underifrån. På så sätt utnyttjar forskarna själva vattenytan som översättande led.

I laboratoriet överfördes meddelandet “Hello from under water” som digital information från en undervattenshögtalare till en millimeterradar.

Man testade också systemet i en bassäng, där signalerna kunde avkodas trots att det fanns akustiska störningar under vattenytan och upp till åtta centimeter höga vågor på denna. Man ska nu förbättra tekniken, som skapar nya möjligheter.

Biologer kan exempelvis använda drönare för att samla information om temperatur- och strömförhållanden från undervattenssensorer. Det kommer också att bli lättare att hitta flygplan som störtat i vatten.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj