NFT-tekniken är jättehet just nu – men vad är det egentligen?

Förstå hajpen och utmaningarna med NFT-tekniken, som har potentialen att förändra ditt digitala liv för alltid.

NFT-tekniken med i synnerhet handel av digitala konstverk har under de senaste månaderna fått ett massivt uppsving mer flera miljonköp, och det senaste försäljningsrekordet sattes i december.

Rekordförsäljningen gick i hamn när den digitala konstnären PAK:s NFT-bildserie "The Merge" såldes för 870 miljoner kronor, vilket är tre gånger priset på Vincent van Goghs fysiska solrostavlor.

Många av dem som iakttar teknikutvecklingen ser NFT som en av vår tids viktigaste tekniker, eftersom pengar, konst och andra värden i ökande grad blir digitala. Andra kallar NFT en bluff som sprider sig över internet just nu.

Här är fem viktiga punkter om NFT, så kan du själv bilda dig en uppfattning:

Vad är NFT?

NFT står för Non-Fungible Token, vilket kan beskrivas som en unik fil, i vilken data inte kan ändras – ungefär som pdf-dokument.

I praktiken är NFT unika, digitaliserade objekt som exempelvis en ritning, ett foto eller något helt annat som har laddats upp på internet där du kan bevisa ägarskapet med ett certifikat och sedan styra hur den digitala filen kan delas och upplevas.

Det är ungefär som om du skulle ha papper på att du är den lyckliga ägaren av Mona Lisa-målningen och själv kan bestämma vem som sedan kan köpa biljett för att se hennes leende.

Du kan kopiera eller strömma ett NFT-verk för ditt eget nöje, men att handla med kopian skulle vara detsamma som att försöka sälja ett foto av madonnan från konstmuseet i Louvre som om det vore den äkta varan.

För NFT handlar i hög grad om ägarskap av ett "unikt digitalt objekt", som man skulle säga i finanskretsar.

En av de speciella egenskaperna med NFT-ägarskapet är att data-informationen om din NFT i likhet med kryptovalutor som bitcoin lagras i blockkedjor, så att tusentals datorer sparar informationen. Det innebär att du alltid kan bevisa ditt ägarskap av en NFT.

Till skillnad från en bitcoin, som inte är speciell i förhållande till andra bitcoins, finns det bara en enda original-NFT – även om de ofta produceras i serier med små variationer i varje verk, som sedan får sitt eget ägarbevis.

Beeples konstverk "Everydays: The First 5,000 Days", är sammansatt av 5 000 digitala bilder och såldes 2021 på en auktion för 670 miljoner kronor som det näst dyraste NFT-konstverket någonsin.

© Christie's

Hvad handler NFT-hypen om?

Sedan NFT:s start 2014 är det i dag huvudsakligen den kreativa världen som producerar NFT-konstverk, som av många anses vara investeringsobjekt.

I grunden är NFT-verk uppbundna kring kryptovalutor som framför allt Ethereum, och i likhet med kryptovalutorna finns det möjlighet för snabba investeringsvinster, eftersom värdet av en NFT kan slå i taket – eller golvet – på rekordtid.

Exempelvis såldes det starkt politiska videoverket, "Crossroads", av den digitala stjärnkonstnären Beeple i fjol via konsthandlaren Nifty Gateway för cirka 64 miljoner kronor. Fyra månader tidigare hade verkets köpts för cirka sju miljoner kronor.

Den sortens historier har bidragit till att NFT-handlarna sedan sensommaren 2021 enligt den statistiska webbplatsen Statista har haft cirka en halv miljon månatliga unika köpare och säljare, vilket är en ökning med tusen procent.

År 2021 omsatte enbart grafiska NFT som videoklipp, fotografier och ritningar enligt analysföretaget DappRadar för 240 miljarder kronor, vilket är i samma storleksordning som Netflix totala försäljning i 190 länder.

Hur används NFT?

Förutom investering är sociala gemenskaper en av många andra NFT-användningsmöjligheter.

Bildserien Bored Ape Yacht Club har exempelvis visat sig vara populär bland kändisar. De uttråkade aporna till sjöss har utvecklats av en algoritm i en serie med 10 000 bilder, där några apbilder befinner sig högre upp i hierarkin och är mer värda än andra.

Rapparen Eminem betalade i början av januari drygt fyra miljoner kronor för sin EminApe, medan Justin Bieber i slutet av januari hostade upp tio miljoner för sin apbild.

Bored Ape #9055 hade redan fått namnet "EminApe", innan rapparen Eminem köpte den. Guldkedjan och militärkepsen är en fast del av Eminems uttryck och Marshall Mathers III, som Eminem egentligen heter, köpte "EminApe" vid årsskiftet 2021/2022 för 123,45 Ethereum (ETH) - motsvarande cirka 460 000 dollar.

Seriens apa nummer 2087 blev under hösten den dyraste hittills med en prislapp på 22 miljoner kronor.

Aporna och medlemmarna i liknande communities kan med sina originalbilder visa att de hör till en virtuell mötesplats, där rätt NFT-bevis ger tillgång till en exklusiv klubb.

I en del fall används NFT också som fysisk biljett till speciella konserter, medan flera NFT-handelsplattformar erbjuder ägarskap i andelar, så att du kan äga en procent av ett dyrt konstverk och tjäna en procent vid en försäljning.

Spelare kan köpa NFT-vapen och -verktyg i datorspel på vägen till målet – och naturligtvis sedan sälja dem igen.

I flera spel kan du betala för att spela och tjäna ihop NFT på vägen genom att samla diamanter och andra prylar, som senare kan omsättas i mer speltid eller i riktiga pengar.

Nu ingår även Justin Bieber i Bored Ape Yacht Club med detta verk (#3001), som han köpte i januari 2022 för 500 Ethereum (ETH), motsvarande 1 310 000 dollar.

© OpenSea

Var träffar jag på NFT i vardagen?

Besläktat med datorspel har framtidens 3D-internet karakteriserats som det stora NFT-genombrottet.

Just nu arbetar teknikjättarna benhårt med att bygga det så kallade metaverse, där vi med headsets ska sugas in i den virtuella världen som invånare i stället för att sitta framför en skärm.

I synnerhet Facebook investerar med sin namnändring till Meta miljarder dollar i att realisera resan från socialt medium till virtuell värld.

företagets grundare Mark Zuckerberg har tidigare uppskattat att förändringen kommer att ske inom fem år.

Då kommer vår tillvaro online att ske via avatarer, som kan koppla av i vackert formgivna omgivningar eller arbeta på det digitaliserade kontoret med avatarkollegerna och umgås social med vänner och familj för att spela crocket på en pixelgrön gräsmatta.

NFT kommer in i bilden när vi enligt teknikjättarnas visioner tillbringar mer tid i den virtuella världen. För det är väl naturligt att våra avatarer ska se bra ut och ha de bästa nödvändigheterna till hands – lite som datorspelens vapen och verktyg.

Tillverkarna slickar sig därför om munnen vid tanken på att modet och det mänskliga behovet att utskilja sig individualister följer med in i 3D-internet, där du sedan kan köpa dina nya, snygga skor för andra gången – nu som NFT-objekt.

Nyan Cat-videon laddades för första gången upp på YouTube 2011. Den såldes 2021 som NTF för cirka sex miljoner svenska kronor.

Hur säkert är NFT?

Låter allt detta helt galet?

Tänk då på hur du i tidernas begynnelse gick med i ett socialt medium för att vara med där dina vänner och din familj var.

Du kan kanske också fundera på hur lång tid du ägnar åt att välja din profilbild, uppdatera din status och i största allmänhet se bra ut online.

Tänk om du dessutom kunde tjäna pengar på det.

Utöver det kanske NFT också hjälpa till med att lösa säkerhetsutmaningar i samband med identitetsstölder, eftersom tekniken med sin unika natur och informationen om ägarskap lagrad i blockkedjor kryptografiskt är omöjlig att kopiera.

Det kräver bara att NFT-ägarna och handelsplattformarna inte själva hackas, så att kriminella kan tilltvinga sig ägarskap över en NFT, precis som vi tidigare har sett med stulna kryptovalutor.

Därför höjer vi ett varningens finger för att spekulera i NFT utan att först ha satt sig grundligt in i vad det är och hur det går till. För marknaderna svänger och möjligheterna är heta just nu – även för it-brottslingarna.