Munhwa Broadcasting Corporation
Virtual reality gør det muligt, at en mor genforenes med sin datter.

Mamma träffar sin döda dotter i en virtuell verklighet

DIGITAL.NU: Den bara sju år gamla flickan Nayeon från Sydkorea gick bort 2016. I början av 2020 återförenades hon med sin mamma Jang Ji-sung. Dottern var dock inte av kött och blod, utan bestod av pixlar. Och hennes ansiktsdrag, rörelser och röst styrdes av datorer.

En obotlig, sällsynt sjukdom låg bakom att en sydkoreansk flicka 2016 avled vid bara sju års ålder. Nu har hon väckts till liv igen.

Det tog cirka åtta månader för de sydkoreanska programmerarna att återskapa flickan nayeon i en virtuell verklighet, som du kan se i dokumentärfilmen "I Met You".

Mamman Jang Ji-sung spelar i dokumentärfilmen och hennes virtuella möte med dottern Nayeon är iscensatt. Trots det är känslorna i filmen hjärtskärande. Och tekniken som har gjort det möjligt reser därför etiska dilemman.

Du har kanske också förlorat en person som stod dig nära; en person du skulle ge allt för att få träffa igen. Men frågan är: Bör du?

Filmen är utgiven av Munhwa Broadcasting Corporation, som är en av Sydkoreas fyra stora nationella tv- och radiobolag.

Vad skulle du göra?

Sarah Jones, prodekanus för Computing, Engineering and Media på brittiska De Montort University tvivlar inte. I Daily Mail berättar hon att hon finner experimentet "bekymrande".

"Ett av de största problemen är de avlidnas rättigheter. Skulle de själva vilja väckas till liv igen? Vem kontrollerar vilka ord de säger? Och kan de manipuleras att inleda samtal som aldrig annars skulle ha ägt rum?"

Ett helt annat dilemma, som Sarah Jones reser, är om denna sorts VR-återföreningar ska vara engångsföreteelser eller de ska användas till att återskapa en relation som hela tiden utvecklas.

En annan expert, Dr. Blay Whitby, som undervisar i filosofisk och teknisk etik på University of Sussex instämmer, och säger till Daily Mail att "det reser oroväckande etiska problem" och att "vi ännu inte känner till de psykologiska biverkningarna av att sammanföras med människor som har gått bort."

Döda artister uppträder på konserter

En mor møder sin datter i VR.

Her tester holdet bag filmen 'I Met You' VR-teknologien. Med en såkaldt green screen blev det muligt at skabe et univers omkring pigen Nayeon. Grøn er ikke en naturlig hudfarve, og det gør, at Nayeon kan bevæge sig rundt - uden at gå i et med baggrunden eller flimre uhensigtsmæssigt.

© MBC

Återfödelsen av den sydkoreanska flickan i en virtuell värld är unik eftersom vi knappast har sett en så trovärdig återgivning i verkligheten.

Men det är långt ifrån första gång en som döda människor väcks till liv i digitaliserade versioner.

Med lasrar och avancerade reflexionstekniker har ljusingenjörer de senaste åren lyckats skapa hologram av avlidna idoler.

Därför har vi på senare år kunnat återuppleva artister som Michael Jackson, 2pac, Buddy Holly och Roy Orbinson på scen.

Och just nu framträder Whitney Houston på konserter som ett hologram.

©

Vad är virtual reality?

Orden virtual reality dök först upp 1938, då fransmannen Antonin Artaud i en novellesamling beskrev teaterns verkningsmedel som "la réalité virtuelle" – på engelsk översatt till virtual reality.

Men först 1962 gjordes det första försöket att tillverka en VR-maskin.

Maskinen, som kallades Sensorama, visade kortfilmer i 3D med vidvinkel och kryddade upplevelsen med stereoljud, blåst och doftämnen som skickades ut vid bestämda tidpunkter.

I början användes VR huvudsakligen i underhållning. Men i dag används dessa fascinerande videor och datorspel även i utbildningssammanhang.

Teknologien är exempelvis ett redskap i träningen av soldater.

Med ett virtual reality-headset, rörelsesensorer och kontroller är det möjligt att simulera stridssituationer enklare och betydligt billigare än under verkliga militärövningar.

Och inom psykologi används VR som ett medel mot ångest och andra mer specifika fobier.