Mojo Vision

Mobilen byggs in i ögat

Nu kan vi snart låta mobilen ligga i fickan. En ny kontaktlins levererar all den information vi behöver direkt till näthinnan.

Tänk dig att du går ut en stjärnklar natt och ser stjärnbilderna avteckna sig på himlen ovanför dig – och att du får relevant information om den.

Eller att du går på stadspromenad och uppdateras med information om byggnader, gator, butiker, monument och allt annat du riktar blicken mot.

Drömmen om kontaktlinser, som kan leverera så kallad augmented reality (förstärkt verklighet) eller AR, är nu nära att gå i uppfyllelse.

Kontaktlins med 3D-syn

Det amerikanska företaget Mojo Vision har skapat en lins som innehåller en radiosändare, bild- och rörelsesensorer och inte minst en mikrodisplay med en rekordhög upplösning på 14000 PPI (pixlar per tum).

Det är en pixeltäthet som är 300 gånger större än den i din mobiltelefon.

Eftersom kontaktlinser används på båda ögonen skapar de en 3D-syn. Det gör att du upplever att bilder och information svävar fritt i luften framför dig. Allt skickas trådlöst från en extern enhet som står i förbindelse med din mobiltelefon.

Kontaktlins har HD-display

En ny kontaktlins serverar förstärkt verklighet (augmented reality, AR) i hög upplösning direkt till näthinnan.

© Mojo Vision

Glasskikt

skyddar linsen.

© Mojo Vision

Konstgjord iris (tv) og elektriskt lager (th)

Konstgjord iris döljer linsens elektriska komponenter.
Elektriskt lager med kamera, antenn och radiosändare.

© Mojo Vision

Display

med en upplösning på 14000 PPI.

Mojo Visions ambition är att göra linserna så behagliga att du får lust att använda dem från morgon till kväll.

Man arbetar därför på en utformning som inte är störande. AR-funktionerna aktiveras endast när du fokuserar på en liten, svävande prick och på samma sätt får du dem att försvinna igen.

En viktig del av företagets vision är att vi ska vara mer närvarande i verkligheten i stället för att gå med blicken fäst på mobiltelefonen.

Mojo Vision räknar med att de första användarna av kontaktlinsen kommer att vara personer med nedsatt syn, eftersom linsen kan ange föremåls konturer så att de blir lättare att se.

Senare blir linsen tillgänglig för oss alla, så att vi kan låta mobilen ligga kvar i fickan.