Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vem uppfann mobiltelefonen
© Wikimedia Commons
Teknik - Mobil

Vem uppfann mobiltelefonen?

1973 var året, då den första uppringningen från en mobiltelefon gjordes. Men vem uppfann den?

Åtskilliga människor och företag anser sig ha konstruerat och ringt med världens första mobiltelefon, men projektledaren Martin Cooper vid det amerikanska data- och kommunikationsföretaget Motorola har erkänts som mannen som skapade och ringde med den allra första handhållna mobiltelefonen.

Han ringde det historiska samtalet från en gata i New York den 3 april 1973. Samtalet gick till ärkerivalen Joel Engel vid Bell Labs, som under ett par årtionden legat i strid med Motorola om att komma först med den handhållna mobiltelefonen.

Coopers banbrytande telefon var en DynaTAC, som med tidens mått var liten och smidig, men som sett med dagens ögon var en riktig koloss.

Den vägde lite över ett kilo och var 23 centimeter lång. Uppladdningen tog 10 timmar, varefter telefonen hade en samtalstid på 35 minuter.

Coopers mobiltelefon kom dock ut på marknaden först 10 år senare.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj